Office Depot logo
Bestaande klanten Inloggen
Nieuwe klanten Account aanmaken

Blogs

Een professionele thuiswerkplek faciliteren voor medewerkers

‘Werk alleen op kantoor als het écht niet anders kan’. De aangescherpte maatregelen maken duidelijk dat we voorlopig nog aan onze thuiswerkplek gekluisterd zitten. Dit maakt de noodzaak van een fatsoenlijke werkplek in huis nog groter. Als oplossing levert Office Depot speciale thuiswerkplek-pakketten. Hiermee kunnen werkgevers een professionele thuiswerkplek aanbieden aan het personeel.

WIJdezorg is een van de eerste organisaties die deze pakketten heeft uitgeprobeerd. Simon Francken, Hoofd algemene zaken WIJdezorg: “Het personeel dat normaal gesproken op kantoor werkt, komt bij ons in aanmerking voor een thuiswerkplek. Office Depot heeft voor ons een brochure samengesteld die bestaat uit verschillende bureaus, bureaustoelen en diverse accessoires zoals een lapstopstandaard of stoelmat. Via een overzichtelijke bestellijst kunnen onze medewerkers aanvinken in welke producten ze interesse hebben.”

De medewerkers van WIJdezorg kunnen kiezen uit verschillende pakketten, een standaard werkplek met een basis bureau en bureaustoel of een luxere werkplek met bijvoorbeeld een automatisch verstelbaar zit-stabureau. De standaard werkplekken zijn voor de medewerkers geheel vergoed en voor de luxere opties wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd. Gönül Yüksel Gündogdu, accountmanager bij Office Depot: “Office Depot heeft extra voordelige en gezonde werkplekpakketten samengesteld voor de leden van Intrakoop. Dit zorgde ervoor dat zelfs bij de luxe thuiswerkpakketten slechts een kleine bijdrage nodig was van medewerkers.”

Bij het samenstellen van de thuiswerkpakketten is ook rekening gehouden met de verschillende woonwensen van medewerkers. Medewerkers kunnen kiezen uit uiteenlopende kleuren en uitvoeringen van bureaus, stoelen en accessoires, zodat de thuiswerkplek goed aansluit bij de inrichting in huis.

Gönül: “Ik vind het mooi om te zien dat een werkgever zoals WIJdezorg zo’n initiatief neemt voor medewerkers. Dat is belangrijk om je medewerkers klachtenvrij te houden. Het werken aan een keukentafel op een ‘gewone’ stoel, zorgt namelijk al snel voor een verkeerde houding met alle klachten van dien. Vanuit Office Depot houden we de stelregel van twee uur aan. Als je per dag langer dan twee uur werkt achter een laptop, is het belangrijk dat zowel een bureau als stoel verstelbaar is. WIJdezorg geeft het goede voorbeeld door de verantwoordelijkheid te nemen en medewerkers te faciliteren met een professionele werkplek.”

Simon Francken, WIJdezorg: “Door onze samenwerking met Office Depot bieden we een goede thuiswerkplek voor onze medewerkers. Office Depot levert niet alleen de werkplekken aan huis, maar kan ze desgewenst ook volledig installeren. Onze medewerkers zijn blij met dit initiatief en maken er al volop gebruik van. Kortom: een mooie samenwerking.”

Lees ook onze andere blogs ›

5 x koffieroutines op Internationale Koffiedag

Een bakkie pleur, troost, of gewoon: koffiedrinken; dat is toch wel iets typisch Nederlands. Deze week is het Internationale Koffiedag: een goed moment om stil te staan bij onze koffiegewoonten. Wanneer drinken we koffie en met wie? Wat voor variant vinden we het allerlekkerst?

Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 2,6 kopje koffie per dag en hiermee staan we in de top drie van meest koffiedrinkende burgers. Alleen in Finland en Zweden drinken ze nog meer koffie. Voor Nederlanders is koffie dus best een thema. Daarom zijn we benieuwd hoe en wanneer onze Office Depot collega’s koffiedrinken.

Versgemalen bonenkoffie

De favoriete koffie van zowel Oswin, Sales Manager Key Accounts als John, trainer SMB & CSC BNLX-DACH, is sterke zwarte versgemalen bonenkoffie. John start zijn ochtend zelfs direct met twee espresso’s. “Het liefste drink ik koffie van vers gebrande koffie uit hele bonen zonder toevoegingen. Maar ik heb ook een zwak voor filterkoffie van Folgers uit Amerika.”

Ook Annemijn, eindverantwoordelijke Projectinrichting en Meubilair, drinkt haar koffie het liefste zwart en lekker sterk. In de ochtend drinkt ze haar koffie in pyjama aan de keukentafel, terwijl de kinderen hun ontbijtje eten. “Dan kletsen we alvast over dat we die dag allemaal gaan doen”. Annemijn vindt zichzelf best een kritische en haast verwende koffiedrinker. Ze kiest namelijk alleen voor koffie als ze kwaliteit verwacht. “Als ik ergens ben waar ik vermoed dat de koffie uit een automaat komt, kies ik liever voor water of thee.”

Een goede reden om bij te kletsen

Daarnaast is koffie voor Annemijn vooral een ‘gezellig moment’. “Ik drink het ook graag na het avondeten met mijn partner of in het weekend met vriendinnen op het terras. Ook vind ik het een goede reden om met collega’s even één op één bij te kletsen.” Naast Annemijn is ook Rob, L&D Business Partner Benelux – Dach, een frequent koffiedrinker. De favoriete koffie van Rob is ook sterke en zwarte bonenkoffie en dat drinkt hij meestal de hele dag door, soms zelfs vlak voordat hij naar bed gaat. “Als mijn vrienden ‘s avonds beginnen aan een biertje of wijntje, drink ik meestal nog een extra bakkie (of meer).”

Voor Michel, Sales Manager Business Development Benelux, is het favoriete koffiemoment de zondagochtend. “Met mijn gezin uitgebreid ontbijten met warme afbakbroodjes, een eitje en uiteraard een zelfgemaakte cappuccino gemaakt met havermelk. Dat is voor mij echt genieten.” Bij Jolien, Business Development Manager BNLX, geldt de regel: ’s morgens voor de koffie niet zeuren! “Als je mij eerder stoort, is aanspreken op eigen risico.” Gelukkig drinkt Jolien haar eerste kop al direct na het wakker worden. Overigens drinkt ze haar ochtendkoffie het liefste alleen en warm, maar dat is best een uitdaging met twee kleine kinderen. De koffiemomenten later op de dag deelt ze het liefste met goed gezelschap. “Dat is mijn partner, maar ook zeker mijn collega’s!”

Uit deze mini steekproef onder collega’s kunnen we stellen dat zwarte bonenkoffie behoorlijk populair is en dat het Nederlands gemiddelde van 2.6 kopje ruimschoots is overstegen! Hoewel de routines uiteenlopen, lijkt het voor de gemiddelde Office Depot’er de hele dag door een goed moment voor koffie.

Wil je je koffievoorraad aanvullen? Bekijk dan hier een selectie uit ons duurzame koffieassortiment met koffie van leveranciers die zich richten op duurzaamheid en eerlijke prijzen voor de boeren. Want dat is uiteindelijk waar Internationale Koffiedag voor bedoeld is.

Namens het hele team van Office Depot,
Fijne Internationale Koffiedag!

Lees ook onze andere blogs ›

Duurzaam handelen, kopen en communiceren - dé groene manier om de planeet te beschermen


Auteur: Michel Wanner, Sales Manager Business Development Benelux bij Office Depot

Van 12 tot en met 18 oktober 2020 vindt de Nationale Recycleweek plaats. Deze week worden bedrijven en consumenten opgeroepen om oude elektrische apparatuur weg te brengen naar één van de gemeentelijke milieustraten of 10.000 inzamelpunten in Nederland.

De Nationale Recycleweek is niet voor niets in het leven geroepen. Eén huishouden heeft gemiddeld al zo’n honderd elektrische producten in huis waarvan een deel in lades ligt te verstoffen. Denk hierbij aan oude mobieltjes, elektronische tandenborstels of een oude printer. Te vaak worden deze apparaten tijdens een opruimwoede nog bij het reguliere afval gegooid. En dat terwijl deze producten vaak nog waardevolle grondstoffen bevatten die op deze manier niet goed gerecycled kunnen worden en verloren gaan. Zonde in onze ogen, en daarbij onnodig.

Het draait om bewustwording
Eén van de belangrijkste succesfactoren voor de Nationale Recycleweek, is bewustwording. Elektronische apparaten, verlichting en batterijen horen nu eenmaal niet bij het reguliere afval, waar ze nog té vaak terechtkomen. Mensen gooien toch ook glas in een glasbak en papier in een papierbak? Zo moet het ook normaal worden om elektrische apparaten in de juiste afvalbak te stoppen of om ze af te geven in een winkel of bij de milieustraat. Wij, als leverancier van vele elektronische apparaten, nemen hierbij onze verantwoordelijkheid en dragen bij aan dit stukje bewustwording. In klantgesprekken, in onze missie en via onze communicatiekanalen.

De milieustrategie van Office Depot
Maar hier blijft het niet bij. Bij Office Depot zijn we niet alleen gepassioneerd over wat we doen, maar ook over hoe we dit doen en welke invloed dit heeft op de wereld om ons heen. Dat wij het milieu prioriteit geven komt tot uiting in onze wereldwijde milieustrategie. Alles draait om de volgende pijlers: duurzaam in- en verkopen, duurzaam handelen en duurzaam communiceren. Door deze aanpak uit te dragen en actief te communiceren naar onze klanten, willen we ook daar het ecologisch bewustzijn verbeteren. Maar wat houdt zo’n duurzaamheidsstrategie nou concreet in en vooral hoe kan jij profiteren van een dergelijke strategie?

Drie voorbeelden van centrale bouwstenen van onze duurzaamheidsstrategie:

 • Efficiënte consolidatie van ons aanbod
  Regelmatig krijgen we de vraag vanuit onze klanten hoe zij hun inkoopproces beter kunnen consolideren. We gaan dan graag met ze om de tafel om het huidige inkoopproces onder de loep te nemen om mogelijkheden te identificeren om bestellingen te consolideren. Dit vermindert het aantal leveringen en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot. Doordat wij in de volledige vraag naar kantoorbenodigdheden, elektronische apparaten, meubilair, drukwerk en schoonmaak- en hygiëneproducten kunnen voorzien, is zo’n consolidatieproces goed te verwezenlijken.
 • Eigen terugnamesysteem voor inkt en toner
  Extra bijzonder is ons eigen merk cartridges voor laserprinters, waarvoor we een speciaal recyclingprogramma hebben ontwikkeld. Alle lege inkjet- of tonercartridges die ter recycling worden aangeboden, worden gereviseerd of afgevoerd zodat er geen afval wordt geproduceerd. Bovendien zijn de verpakkingsdozen van de tonercartridges 100% recyclebaar. Hierdoor wordt het verbruik van natuurlijke hulpbronnen zoals olie en nieuwe materialen geminimaliseerd.
 • Koop groen
  Maar het blijft natuurlijk niet alleen bij het verduurzamen van je inkoopproces. Er wordt namelijk ook steeds meer gelet op de inkoop van duurzame producten. In onze Green Catalogus vind je daarom meer dan 2.000 duurzaam gecertificeerde producten, waarmee je een groener kantoor kunt verwezenlijken. Een betere wereld begint hier link Green Catalogus.
Lees ook onze andere blogs ›

Hoe houd je je werkplek deze herfst griepvrij?


De R zit weer in de maand, wat betekent dat het griepseizoen officieel geopend is. Afgelopen maart stond op de website van NOS nog een artikel met de kop ‘Waarom is er meer aandacht voor corona dan voor griep?’ Helaas hebben we het antwoord op deze vraag het afgelopen half jaar eigenhandig ontdekt. Verkouden op kantoor aankomen is dan ook echt verleden tijd. Maar wat kun je zelf doen om je eigen werkplek, zowel op kantoor als thuis, griepvrij te houden? In deze blogs vind je een aantal tips.

Tip 1: regel een eigen toetsenbord en muis
De eerste tip is kort maar krachtig: werk je regelmatig een paar dagen op kantoor? Zorg er dan voor dat je bezit over een eigen toetsenbord en muis. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het toetsenbord en de muis één van de grootste bron van bacteriën zijn op kantoor. Zelfs de deurknop van het toilet bevat minder bacteriën.

Tip 2: spreek verkouden collega’s aan
Vóór het coronatijdperk verdienden collega’s die snotverkouden naar het werk kwamen een soort van respect: ‘wat een diehard’. Dit soort mensen maakten het voor anderen steeds lastiger om met een verkoudheid thuis te blijven. Het positieve aan de coronacrisis is dat het korte metten maakt met deze gekke eigenaardigheden van de kantoorcultuur. Als je je nu verkouden op kantoor durft te laten zien, wordt je dat niet in dank afgenomen. Mochten er nu tóch collega’s zijn die met een raar hoestje op kantoor verschijnen, neem de situatie dan in eigen hand en durf deze collega (of zijn of haar manager) hierop aan te spreken.

Tip 3: zorg voor frisse lucht in je huis
Nu we massaal thuiswerken, is de luchtkwaliteit in ons huis steeds belangrijker. Blijf je huis goed ventileren door iedere ochtend de ramen van de woon- en slaapkamer(s) open te zetten. Zo voorkom je dat je huis een broedplaats wordt voor bacteriën. Verkoudheid wordt namelijk niet door koud weer veroorzaakt, maar door virussen en bacteriën. Nu denk je misschien: waarom woeden verkoudheidsvirussen dan met name in de winter? Dat komt omdat we dan vaker bij elkaar binnen zitten waardoor virussen gemakkelijker kunnen overspringen. En in een slechte geventileerde ruimte gaat deze overdracht extra snel. Daarom is dagelijks ventileren zo belangrijk, zowel in huis als op kantoor.

Tip 4: zorg voor goede schoonmaakmiddelen
Het is belangrijk om schoonmaakmiddelen in huis te halen die daadwerkelijk bacteriën doden en niet alleen een frisse geur verspreiden.

Bij Office Depot hebben we een overzicht gemaakt van relevante hygiëne producten voor de werkplek, bekijk hiervoor onze brochure.

Hopelijk blijf je met deze tips deze winter griepvrij. En mocht je nu toch geveild worden door de griep, dan is ons advies: blijf lekker onder de wol.

Lees ook onze andere blogs ›

Medewerkers stellen wel degelijk hun bureaustoel in

- Resultaten Office Depot poll op LinkedIn


Je kunt wel een ergonomische en luxe bureaustoel kopen; als je deze niet juist instelt heb je er weinig aan. Het belang van een goed ingestelde stoel proberen we bij Office Depot continu aan onze klanten duidelijk te maken. Het succes van onze producten is er tenslotte van afhankelijk. Toch hebben we de indruk dat in de praktijk medewerkers vaak alleen de hoogte instellen, terwijl dat absoluut niet voldoende is voor een goede werkhouding. Maar goed, een indruk hebben van iets, is in feite gewoon een aanname. Daarom besloten we de proef op de som te nemen en openden we een poll op LinkedIn met de vraag: ‘Heb je de bureaustoel waarop je nu werkt ingesteld?’

De resultaten* waren voor ons, op zijn zacht gezegd, nogal verrassend. Het merendeel, maar liefst 59 procent, blijkt namelijk zijn of haar bureaustoel volledig in te stellen. En met volledig bedoelen we naast het instellen van de hoogte, ook het benutten van alle andere opties die de stoel biedt, zoals de verstelbare armleuningen en rugleuning. Een positief resultaat dus!

En die andere 40 procent?
Hoewel we heel blij worden van de uitslag van deze poll, moeten we niet vergeten dat hieruit ook blijkt dat zo’n 40 procent nog niet zijn of haar bureaustoel (volledig) instelt. Van deze groep geeft 19 procent aan zijn of haar stoel niet in te stellen en 13 procent stelt alleen de hoogte in. Daarom hieronder een stappenplan voor een goed ingestelde bureaustoel.

Stappenplan bureaustoel instellen

 1. Stel de hoogte van je bureaustoel in waarbij je zorgt dat je benen in een hoek van 90 graden staan en je je voeten plat op de grond zet.
 2. Stel je armleuningen zo in dat je armen in een hoek van 90 graden op de armleuningen rusten. Voorkom opgetrokken schouders, let er extra op dat je armen ontspannen op de leuningen liggen.
 3. erstel je bureau op precies dezelfde hoogte als je armleuningen. Schuif je armleuningen er dus niet onder!
 4. Stel je rugleuning in, hiermee voorkom je dat je onderuit gaat leunen (hetgeen iedereen automatisch doet). De knop om dit in te stellen zit meestal aan de linkerkant van je stoel. Op het moment dat je deze knop losdraait, geeft je rugleuning mee. Hierdoor past de stoel je aan je houding aan, waardoor je een actieve zithouding krijgt.
 5. Stel de tegendruk van je rugleuning in. De knop hiervoor zit meestal aan de onderkant van je stoel. Afhankelijk van je gewicht bepaal je hoe sterke tegendruk je wilt. Het allerbelangrijkste is dat je rugleuning genoeg steun geeft aan je rug.

Kun je je bureau niet in hoogte verstellen? Zorg dan dat je een voetenbankje hebt. Toch is een in hoogte verstelbaar bureau, zeker als je meer dan twee dagen thuiswerkt, wel echt een vereiste voor een goede zithouding. Idealiter stel je namelijk je bureau af op je stoel en niet andersom.

*N=84

Lees ook onze andere blogs ›

56 procent doet de was tijdens het thuiswerken

- Is het uitstelgedrag of gezonde afwisseling?


Thuiswerken is het nieuwe normaal; maar wat doen we zoal thuis tijdens kantooruren? Zitten we de hele dag achter ons scherm met wat koffiepauzes of benutten we thuis juist meer onze vrijheid? Office Depot zocht het voor je uit.

In een kleinschalig onderzoek, in samenwerking met Searchlab, ondervroeg Office Depot 122 thuiswerkers naar hun bezigheden tijdens het thuiswerken. En wat blijkt? Naast de gebruikelijke werkzaamheden, staan huishoudelijke taken met stipt op nummer één. Zo verwerkt meer dan de helft van de respondenten (56%) de volle wasmanden tijdens kantooruren en ruimt meer dan een derde (36%) het huis op. Daarnaast staat ook boodschappen doen, met zo’n 33 procent, in de top 3.

De hamvraag bij deze resultaten is echter; wat vinden we hiervan? Is het goed om je werk regelmatig te onderbreken of leidt het juist tot uitstelgedrag? Als het gaat om productiviteit van thuiswerkende medewerkers, lopen de meningen nogal uiteen, net zoals de resultaten van onderzoeken. De voorstanders van thuiswerken wijzen vooral op de onmogelijkheid van acht uur lang focussen, oftewel: onze hersenen hebben af en toe de tijd nodig om af te schakelen. De tegenstanders van thuiswerken vrezen vooral dat niet iedereen genoeg discipline heeft om productief aan de slag te gaan én te blijven. Daar kunnen we ons ook wel iets bij voorstellen.

Afwisselen van je houding
Over de productiviteit van thuiswerken wordt dus getwist. Maar vanuit Office Depot vinden we vooral het ergonomische aspect van thuiswerken interessant. En vanuit dat oogpunt gezien, is het onderbreken van je werk heel nuttig. De hele dag op een kantoorstoel zitten kan namelijk nogal wat gevolgen hebben voor je houding. Beweging en afwisseling zijn de toverwoorden voor een gezonde werkhouding. Wat dat betreft is het juist goed om een werkdag te onderbreken om even boodschappen te doen en in de weer te zijn met volle wasmanden.

Schuldgevoelens
Soms hoor je dat medewerkers zich weleens schuldig voelen als ze thuis de was doen of stofzuigen. Het voelt voor hen als een soort studieontwijkend gedrag, maar dat schuldgevoel is helemaal niet nodig. Zo langzaamaan zie je dat steeds meer werkgevers beseffen dat acht uur lang denkwerk verrichten (dat op kantoor vaak het geval is) haast niet haalbaar is. Het is goed om tussendoor even je hoofd leeg te maken én in beweging te komen.

Daarnaast zie je in de praktijk steeds vaker dat de werktijden niet langer in beton gegoten zijn. ‘s Avonds een uurtje je laptop openklappen omdat je ‘s middags even bent gaan lunchen in de stad, is voor veel werkgevers geen probleem meer. Dit maakt het kantoorwerk an sich een stuk flexibeler, luchtiger en gezonder.

Wij juichen het afwisselen van taken dus alleen maar toe. En op de momenten dat je wel achter je bureau zit, denk dan vooral aan een goede werkhouding! Want dat schiet er bij de meeste thuiswerkers nogal eens bij in. Hier schreven we eerder deze blog over Op kantoor werken we als de Koning en thuis als Quasimodo.

De 4 meest gestelde vragen over het invoeren van de 1.5 meter regel


Houtje-touwtje werk, dat is wat er gebeurt als managers een kantoor halsoverkop coronaproof maken. De anderhalve meter samenleving zal echter nog wel even voortduren, daarom is een goed doordachte voorbereiding belangrijk. We merken bij Office Depot dat er veel onduidelijkheden zijn bij het coronaproof maken van kantoren. Daarom fungeren onze furniture experts momenteel als ware 1.5 meter specialisten.

In deze blog beantwoorden de 1.5 meter experts Annemijn Berings en Gerard Paanakker de vier meest gestelde vragen over het coronaproof maken van de werkplek.

1. Mag je bij gebruik van plexiglaswanden wél naast elkaar zitten?
Annemijn: “Je kunt de plexiglasafscherming het beste vergelijken met het gebruik van mondkapjes; je gebruikt deze alleen op plekken waarbij je de 1.5 meter afstand niet goed kan waarborgen, bijvoorbeeld in vergaderruimtes. Je mag dus wél naast elkaar zitten als je plexiglasafscherming tussen twee vergaderplekken gebruikt. Maar het advies vanuit ons is wel: probeer zoveel mogelijk de 1.5 meter te waarborgen en gebruik alleen plexiglas waar dat praktisch gezien noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij de receptie of in vergaderruimtes.

Gerard: “Let bij de aanschaf van plexiglas goed op de kwaliteit ervan. Het ene plexiglas is het andere niet. Het hele dunne plastic, dat meer lijkt op folie, is bijvoorbeeld van mindere kwaliteit dan het stevige plexiglas.

2. Zijn flexwerkplekken nog steeds toegestaan?
Veel kantoren starten op met zogenoemde shifts, waarbij groepen medewerkers om de beurt naar kantoor mogen komen. Moet je, uit hygiënisch oogpunt, medewerkers een eigen plek geven? Annemijn: “Nee, dat is niet nodig. Als medewerkers bij aanvang en na afloop van hun werkdag de werkplek reinigen is dat voldoende. Zorg dus dat er genoeg schoonmaakmiddelen beschikbaar zijn. Het is echter wel aan te raden om medewerkers hun eigen toetsenbord en muis te geven. Als het gaat om de hoeveelheid bacteriën, kun je een toetsenbord vergelijken met een telefoon, wat een broedplaats is voor bacteriën. Hoewel uit onderzoek blijkt dat het virus niet lang overleeft op oppervlakten, adviseren wij om het zekere voor het onzekere te nemen.” Gerard vult aan: “In laboratoria gebruiken ze vaak speciale antibacteriële bureaubladen, deze bladen hebben bovenop MDF een speciale antibacteriële coating. Ik verwacht dat je dit soort bureaubladen de komende tijd ook steeds meer binnen kantoren gaat zien.”

3. Hoeveel mensen mogen er tegelijkertijd in de lift?
In veel grote kantoorcomplexen met +10 verdiepingen zijn medewerkers afhankelijk van een lift. Hoe zorg je dat liftgebruik veilig blijft? Gerard: “Maximaal twee personen per lift, met als voorwaarde dat je 1.5 meter afstand kunt houden. Anders één persoon per lift. Daarnaast is het slim om bij iedere lift 1.5 meter te markeren met vloertape, zodat medewerkers afstand bewaren bij het in- en uitstappen.”

4. Hoe voorkom ik dat het lawaaierig wordt op kantoor?
Door de 1.5 meter afstand regel zijn medewerkers genoodzaakt om luidruchtiger te overleggen dan gewoonlijk. En door het gebruik van plexiglas wordt de akoestiek in kantoortuinen minder fijn. Wat kun je hieraan doen? Annemijn: “Laten we vooropstellen; een goede akoestiek in kantoren wordt vaak vergeten. Maar dit is een bepalend aspect voor de sfeer op kantoor.” Gerard vult aan: “Wanneer mensen ergens om onduidelijke reden geen fijn gevoel hebben, bijvoorbeeld in een huis of in een restaurant, heeft dit vaak te maken met subtiele factoren, zoals de akoestiek of het binnenklimaat.”

Volgens Annemijn kun je met simpele aanpassingen ervoor zorgen dat je een goede akoestiek krijgt op kantoor. “Deel je ruimte op met grote zachte materialen, zoals hoge banken die je als overleghoek inricht. Mocht je die ruimte niet hebben, dan werkt het ook goed om vloerkleden te gebruiken. Daarnaast heb je ook speciale muurpanelen op de markt die zorgen voor een fijne akoestiek.”

Gedrag mogelijk maken
Uiteindelijk valt of staat een verantwoord 1.5 meter kantoor met het gedrag van medewerkers. Gerard: “Je ziet toch dat iedereen wat losser aan het worden is, soms iets te los. Het is belangrijk om medewerkers zoveel mogelijk te helpen om de regels na te leven. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van duidelijke looproutes met vloerstickers en plexiglasafscheidingen waar het waarborgen van de 1.5 meter lastiger wordt. Je kunt namelijk wel eisen dat medewerkers ver uit elkaar gaan zitten bij vergaderingen, maar als dat haast niet werkbaar is, worden de regels toch minder goed nageleefd. En dan is het onder aan de streep toch veiliger om naast elkaar te vergaderen met plexiglasafschermingen ertussen.”

Benieuwd welke materialen je nodig hebt voor het coronaproof maken van een kantoor? Bekijk de Office Depot ‘Back to Work’ catalogus.

Lees ook onze andere blogs ›

WORK A SUTRA – het afwisselen van je houding is het allerbelangrijkst


Door: Annemijn Berings en Gerard Paanakker (Office Depot)

’s Ochtends op de bank met een vers kopje koffie je mail checken en daarna een goede ochtendwandeling met de hond terwijl je vergadert met collega’s: thuis heb je pas écht alle vrijheid om te bepalen hoe je werkt. Niemand die het ziet. De experts van Office Depot en Sedus pleiten voor meer beweging tijdens je werkdag. Maar hoe integreer je die beweging daadwerkelijk in je thuiswerkdag?

Op kantoor voelt het vaak een beetje gek om steeds aan de wandel te gaan en je onbeschaamd uit te rekken, maar thuis heb je alle ruimte. Dit maakt thuiswerken misschien wel een stuk gezonder dan we vermoeden. Annemijn Berings, furniture expert bij Office Depot: “Op kantoor ervaar je vaak niet de vrijheid om zomaar ‘in en uit’ te lopen, dat is toch binnen de meeste kantoorculturen nog niet zo geaccepteerd. Thuis maken medewerkers veel vaker gebruik van die vrijheid.”

Waarom is het zo belangrijk om in beweging te blijven tijdens je werkdag? Gerard Paanakker, furniture expert bij Office Depot: “Lang in dezelfde houding blijven is funest voor je lijf, de druk op je spieren neemt toe waardoor deze slechter doorbloed raken. Het menselijk lichaam is ontworpen om in actie te zijn. Het klinkt cliché, maar zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd.”

Het beste is om iedere 20 minuten van houding te wisselen, al is het maar voor een korte pauze. Gerard: “Als hulpmiddel bestaat hiervoor speciale software die je een seintje geeft als je langer dan 20 minuten aan het werk bent en daarnaast concrete oefeningen geeft, zoals het rekken van je polsen. Maar je kunt ook, als huis-tuin-en-keukenmiddel, een simpele kookwekker op 20 minuten zetten.”

Stoppen met stilzitten
Hoewel het afwisselen van houdingen het allerbelangrijkste is, is een goed instelbare bureaustoel de basis. Met zo’n stoel kun je op iedere plek een goede houding aannemen, of je nu werkt aan de keukentafel, tuintafel of aan een bureau. Dit maakt dat zoiets statisch als een stoel, juist bijdraagt aan in beweging zijn: je kunt op verschillende plekken in huis met een fijne houding werken. Daarnaast is het belangrijk om ook op je stoel in beweging te blijven. Annemijn: “Op scholen wordt bij kinderen al van jongs af aan gehamerd op stilzitten, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. Het is beter, onder andere voor je bloedsomloop, om te draaien op je stoel en even lekker achterover te leunen.”

Gewoontedieren
We zijn gewend om thuis op dezelfde manier te werken als op kantoor: zitten op je stoel, met af en toe wat koffiepauzes en in de lunch een rondje wandelen. Gerard: “Het is zonde dat we de vrijheid van thuis niet méér uitbuiten. Al het leeswerk kun je bijvoorbeeld prima ergens anders doen, bijvoorbeeld in een hangmat of in bad.”

Maar er zijn ook andere manieren om te zorgen voor meer afwisseling in je houding. Annemijn: “Wat mij persoonlijk goed helpt, is een zit-sta bureau. Ik heb standaard taken die ik altijd staand doe, zoals al mijn vergaderingen. Ik hoop dat we dit soort bureaus meer gaan benutten als we terugkeren naar kantoor.”

Deze blog is gebaseerd op het webinar Work a Sutra van Sedus en Office Depot. Dit webinar gaat over het klaarstomen van kantoren voor de 1.5 meter economie en ergonomisch thuiswerken.

Lees ook onze andere blogs ›

Een hygiëne-kit voor je medewerkers; dit zit erin


Het advies ‘werk zoveel mogelijk thuis’ geldt nog steeds. Toch is de verwachting dat kantoren de komende maanden langzamerhand deels weer gaan opengaan, bijvoorbeeld met een halve bezetting. Hoe maak je het kantoor corona-proof? Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de 1.5 meter te waarborgen op je kantoor, maar er is nog veel meer dat je kunt doen om medewerkers met een veilig gevoel te laten terugkeren naar kantoor. Bijvoorbeeld iedere medewerker uitrusten met een eigen hygiëne-kit. Wil je hiermee aan de slag? In deze blog vind je inspiratie voor het samenstellen van zo’n kit.

1. Desinfecterende doekjes

Veel kantoren zullen opstarten in shifts, waarbij medewerkers wisselend op kantoor en thuis gaan werken. In de praktijk betekent dit dat werkplekken vooral flexplekken zullen zijn. Daarom zijn desinfecterende doekjes onmisbaar in de hygiëne kit. Medewerkers kunnen zo voorafgaand en na afloop van hun werkdag de werkplek reinigen. Dan gaat het niet alleen om het schoonmaken van het bureaublad, maar denk bijvoorbeeld ook aan het toetsenbord, de telefoon en de armleuningen van de stoel.

2. Mondkapjes

De mondkapjes, het blijft een omstreden onderwerp in Nederland: zijn ze nu wel of niet effectief in de bestrijding van Corona? Tijdens de laatste persconferentie gaf premier Mark Rutte opnieuw aan dat mondkapjes alleen in het openbaar vervoer nodig zijn, omdat daar de anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Op kantoor moet die anderhalve meter wel gewaarborgd worden en zijn de mondkapjes dus niet per se nodig. Toch kunnen deze kapjes je medewerkers wel degelijk een veiliger gevoel geven, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen in kleinere ruimtes. Daarom raden we aan om ook mondkapjes in de hygiëne-kit op te nemen, maar ze niet verplicht te stellen.

3. Desinfectiegel

Hoewel handen wassen belangrijk is in de strijd tegen corona, is het op kantoor niet handig als medewerkers extra naar het toilet of de keuken lopen om hun handen te wassen; hierdoor ontstaan tenslotte extra ontmoetingen. Het is beter om iedere werkplek uit de rusten met desinfectiegel, zodat de medewerkers tussendoor hun handen kunnen ontsmetten zonder hun werkplek te hoeven verlaten.

4. Eigen kantoorsetje

Het principe van ‘sharing is caring’ is nu even niet zo handig. Daarom is het wellicht verstandig om medewerkers uit te rusten met de standaard benodigdheden, zoals een eigen pen, schaar, markeerstift en schrijfblok. Aanvullend kun je ook nog denken aan - afhankelijk van het beroep uiteraard – een rekenmachine, nietmachine en perforator.

5. De inwendige mens

Er moet natuurlijk ook gedronken en gegeten worden, maar de gemeenschappelijke fruitmand en koffiecorner zijn een potentiële uitwisselingsbron van bacteriën. Je kunt je medewerkers daarom ook uitrusten met een eigen herbruikbare drinkbekers, theecollectie, suiker, roerstaafjes en fruit. Als je echt indruk wilt maken als werkgever, kun je iedere medewerker voorzien van een eigen mini snoeppot.

Hopelijk kun je met deze tips je medewerkers zo fijn en veilig mogelijk weer gedeeltelijk laten terugkeren naar kantoor. Wil je meer lezen over het corona-proof maken van een kantoor? Lees dan ook de blog: Hoe maak je een kantoor coronaproof?

Wil je hulp bij het samenstellen van een hygiëne-kit? Bekijk dan onze Back to Work catalogus of neem contact op met jouw accountmanager.

Lees ook onze andere blogs ›

Hoe maak je een kantoor coronaproof?


Een nieuwe situatie is altijd wennen, denk maar eens terug aan een van de eerste persconferenties. Rutte kondigt aan dat we geen handen meer mogen schudden, maar lijkt dit twee minuten daarna zelf alweer vergeten te zijn. Publiekelijk zagen we toch echt zijn uitgestoken hand richting Jaap van Dissel bewegen. Hoe helpen we medewerkers om zich coronaproof te gedragen als we straks weer richting kantoor gaan?


Nieuwe geitenpaadjes maken in ons hoofd, dat is eigenlijk waar het op neerkomt op de post-corona werkvloer. Met geitenpaadjes worden onofficiële paden bedoeld, denk aan de vertrapte ‘short cuts’ die je ziet ontstaan in het gras. Michel, Sales Manager: “Het principe erachter is dat wij, mensen, het onszelf graag gemakkelijk maken. Ons onderbewuste heeft voor standaard bezigheden de meest korte en snelle manier gecreëerd om van A naar B te komen. Dat zag je ook bij Rutte tijdens die beruchte persconferentie; handen schudden is – vooral voor een premier- haast een volautomatische gedraging.”


De kans is groot dat we in het post-corona kantoor ons op dezelfde manier blijven gedragen. We lopen een vaste route naar het toilet, gaan iedere dag op dezelfde plek zitten en staan naast elkaar te wachten bij de koffieautomaat. Opeens moeten we deze onbewuste gewoontes gaan aanpassen en dan heb je het dus over gedragsverandering.


Nieuwe geitenpaadjes aanleggen
Hoe kunnen we deze ingeslopen kantoorgewoontes doorbreken? Hiervoor is het noodzakelijk dat we ons bewust zijn van wat we doen. En dat is nu juist net wat ontbreekt bij de zogenoemde geitenpaadjes die ons brein heeft aangelegd. Michel: “Het is daarom aan organisaties om medewerkers hierbij te helpen en deze gedragsverandering te faciliteren, denk aan tools zoals vloerstickers voor duidelijke looprichtingen.” Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven goede en zichtbare hygiëne faciliteren op de werkplek. Annemijn, Business Development Furniture Manager bij Office Depot: “Denk bijvoorbeeld aan een grote zuil met desinfectiemiddel bij de ingang van het kantoor en bij de uitgang van de toiletten en aan desinfectiedoekjes op ieder bureau.”


Daarnaast helpt het als de werkplekken zodanig aangepast worden, dat er een hele nieuwe ruimte ontstaat. Zo doorbreek je al voor een groot deel de vaste routines van medewerkers. Annemijn: “We zijn nu bezig met het ontwerpen van vloermatten die de anderhalve meter aangeven. Dit soort tools zijn essentieel om mensen houvast te geven op kantoor, zodat het duidelijk wordt wanneer je het ‘goed’ doet. Daarnaast hebben we ook plexiglas tussenwanden in ons assortiment. Hiermee kun je bijvoorbeeld de receptie afschermen of werkplekken naast een looppad afzonderen.”


Michel: “Uiteindelijk ligt de eindverantwoordelijkheid bij de medewerker zelf, maar als organisaties de gedragsverandering die nodig is zo goed mogelijk faciliteren door het gebruik van tools en hygiënekits, dan kan de anderhalve meter samenleving wel eens boven verwachting gaan functioneren.”


Wil je weten welke hulpmiddelen je nodig hebt voor een coronaproof kantoor? Bekijk de Back to Work catalogus van Office Depot.

Lees ook onze andere blogs ›

De 24-uurslevering is vaak niet duurzaam; hoe ga je hiermee om?


Door: Michel Wanner, Sales Manager Business Development bij Office Depot


Vandaag besteld, morgen in huis. Dit is het credo van de gemiddelde webshop en zorgt voor een ultiem gemak voor de klant. Bij Office Depot zijn we daar niet anders in en leveren we standaard bestellingen meestal de volgende dag. Maar hoe verhoudt deze ‘morgen in huis’ belofte zich tot de trend duurzaamheid. Ben je wel een duurzaam bedrijf als je een verzending binnen 24 uur garandeert? Hoe ga je als bedrijf hiermee om?


Als het gaat om duurzaam handelen, is alles een stuk transparanter geworden. Denk aan de logo’s op producten, zoals de toevoeging ‘bio’ of Co2-neutraal’. Hierdoor weten we, in grote lijnen, wat de impact van het product of de dienst is op de aarde. Het vormt feedback op ons handelen. Hierdoor is het tegenwoordig gemakkelijker om duurzame keuzes te maken, maar dat betekent niet dat je alles (in een keer) kunt verduurzamen. Een organisatie moet keuzes maken hierin; zoals bijvoorbeeld: wil ik snel of duurzaam leveren?


Wat verduurzaam je en wat niet?
Wat voor aspecten je binnen je bedrijf wel of niet verduurzaamt en welke prioriteit hebben, hangt samen met je propositie, het soort business en uiteraard je financiële middelen. Als je online boodschappen levert, zal die 24-uurs levering belangrijker zijn voor je business dan wanneer je schoenen verkoopt. Maar in het geval dat je niet duurzaam kunt transporteren, kun je wel je voetafdruk minimaliseren, bijvoorbeeld door je Co2-uitstoot te compenseren. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld het laten planten van bomen.

Wat betreft duurzaamheid zie je dat er steeds meer alternatieven komen om te compenseren, zoals CO2-neutraal leveren. Dat is bijvoorbeeld iets wat we binnen Office Depot doen via Climatepartner.


Inzicht in het meest duurzame moment van levering
Uiteindelijk is de afweging tussen de 24-uurs levering en duurzaam transporteren dus per bedrijf anders. Deze inschatting laten we over aan de klant zelf, hoewel we wel graag challengen. Het aanbieden van duurzame keuzes, zie je bij steeds meer bedrijven terugkomen. Zo zie je bij webshops in de check-out bijvoorbeeld wat het meest duurzame moment is om je pakketje te leveren. Door de keuze voor een duurzame levering bij klanten neer te leggen, laat je ze zelf de inschatting maken of een snelle levering nodig is of niet. Als klanten kiezen voor een duurzame levering dan biedt Office Depot verschillende opties aan. Denk aan het opsparen en bundelen van bestellingen, waardoor we bijvoorbeeld wekelijks in plaats van dagelijks leveren. Dit is naast duurzamer ook voordeliger dan meerdere keren op en neer rijden voor iedere bestelling. Grote bedrijven hebben soms wel vijftig medewerkers die afzonderlijk van elkaar bestellingen plaatsen. Maar wat de klant ook kiest, uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat de klant een oplossing krijgt die goed bij de business aansluit, dat is een randvoorwaarde voor het implementeren van houdbare duurzame oplossingen.

Ben je benieuwd hoe we ook jouw organisatie kunnen helpen met het inrichten van duurzame leveringen? Neem dan contact op met Michel Wanner via michel.wanner@officedepot.eu.

Lees ook onze andere blogs ›

Thuiswerken met baby’s en kinderen, hoe doe je dat?

Het einde van de thuiswerkperiode lijkt nog niet in zicht; hoe zorg je ervoor dat je ook deze nieuwe thuiswerk-week weer doorkomt? Als je een thuiswerkende ouder bent, zijn de dingen waarmee je worstelt vaak afhankelijk van de leeftijd van je kind. Daarom vind je in deze blog tips per leeftijdscategorie.

Tips voor thuiswerken met baby’s en dreumesen

Laten we beginnen bij het begin; de baby’s en dreumesen. Waarschijnlijk slapen zij nog twee à drie keer per dag, waardoor je toch nog wat momenten hebt om geconcentreerd te werken. Het nadeel is echter dat ze nog geen gehoor geven aan het geluid ‘sstt’, waardoor online vergaderingen bijwonen wellicht wat moeizaam kan zijn door gebrabbel en gejammer op de achtergrond.

Maar hier is gelukkig wel een noodoplossing voor: zorg voor een behoorlijke voorraad snacks in huis. En kies met name de snacks waar ze wel even zoet mee zijn, denk aan appels, krentenbolletjes, soepstengels of rozijntjes. Plaats je kleine druktemaker vervolgens in een wipper of kinderstoel en schuif ze voor hun favoriete vermaak: de televisie. Nog op zoek naar een goed programma? De liedjes van juf Roos worden door de allerkleinsten meestal wel goed gewaardeerd.

Tips voor thuiswerken met peuters en kleuters

Het voordeel van peuters en kleuters is dat ze inmiddels begrijpen wat je zegt en hun behoeften redelijk kunnen uitstellen, hierdoor kun je al met schema’s gaan werken. Maak een schema met duidelijke pictogrammen met de dagindeling en gebruik de schermtijd van je kinderen om zelf te werken. Kies bijvoorbeeld het tijdslot na de lunch van 13.00 tot 15.00 uur als schermtijd. Normaliter zou je dit wellicht te lang vinden, maar deze periode is slechts tijdelijk. Wees dus een beetje coulant met je eigen principes.

Daarnaast is het ook goed om je kinderen duidelijk te maken dat als je achter je laptop zit, je niet gestoord kunt worden. Mocht het zo zijn dat je partner ook thuiswerkt, dan kun je onderling een schema maken met daarin wie wanneer op de kinderen let.

Tips voor thuiswerken met basisschoolkinderen en scholieren

Als je thuis vergezeld wordt door kinderen in de basisschoolleeftijd en (pre)pubers heb je het zwaar, laten we er geen doekjes om winden. Want je bent niet alleen met je eigen werk bezig, maar je hebt er ook een nieuwe baan als docent bij. Hoe zorg je dat je thuis onderwijs kunt geven en ook aan je eigen werkt toe komt?

Ook hier is het maken van schema’s weer een uitkomst. Dit geeft kinderen structuur, net als op school. Maak een duidelijk dagschema met lessen en pauzes en maak ook aanvullende afspraken met je kinderen. Zoals op welke momenten je beschikbaar bent voor huiswerkvragen. Zo voorkom je dat je kind je continu overspoelt met vragen en je niet aan je eigen werk toekomt. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk de bestaande routine van je kinderen aan te houden, door het schoolwerk voor je kinderen tussen 9.00 en 15.00 uur in te plannen. Zo kun je zelf hopelijk nog wat werken tussen 15.00 en 17.00 uur. Nog een allerlaatste tip; wees een beetje lief voor jezelf. Iedere dag vers koken kan bijvoorbeeld ook wel een keer plaatsmaken voor een thuisbezorgde pizza of patat.

Hopelijk kun je met deze tips weer vol goede moed een nieuwe week thuiswerken in. Als afsluitende tip voor de perfectionisten onder ons: accepteer dat je de komende tijd op alle fronten tekortschiet. Als ouder, als partner, als zoon of dochter, als werknemer en als tijdelijke docent van je kinderen. Je kunt op al deze gebieden waarschijnlijk niet de aandacht geven die je eraan zou willen geven. Helemaal niet leuk natuurlijk, maar onthoud dat je best doen in deze situatie al meer dan genoeg is!

Wil je meer tips over thuiswerken? Lees dan bijvoorbeeld hoe je je keukentafel omtovert in een fatsoenlijke werkplek. Of bekijk onze aanbevelingen voor het professionaliseren van je thuiswerkplek, denk aan een in hoogte verstelbare bureaustoel, laptopstandaard en allerlei opbergmogelijkheden.

Lees ook onze andere blogs ›

Zo kun je wél georganiseerd thuiswerken

Het is een beetje behelpen, fulltime thuiswerken. Natuurlijk zijn er mensen die over een heuse studeerkamer beschikken, maar veel zullen het moeten doen met een bureautje op zolder of met een laptop opengeklapt aan de keukentafel. En dan hebben we het nog niet gehad over het storende gezelschap van mede-thuiswerkende echtgenoten, studie-ontwijkende pubers of jengelende peuters. Hoe breng je structuur aan je thuiswerkdag?

Soms bevindt kennis zich dichterbij dan je denkt: we vroegen het onze eigen Office Depot’ers.

1. Maak per dag een duidelijk schema

Volgens veel Office Depot’ers hangt het succes van thuiswerken samen met een duidelijk schema. Michel, sales manager: “Door je agenda af te stemmen op die van je partner en het maken van een duidelijk schema, voorkom je dat je tegelijk een online meeting probeert te volgen aan dezelfde keukentafel.”

2. Zet je nieuwsmeldingen uit

Een andere veelgenoemde tip: negeer nieuwsmeldingen of zet deze meldingen uit. Via je laptop, tv en smartphone stromen de Coronaberichten continu binnen en dat kan je behoorlijk afleiden van je werk. Jose, accountmanager: “Ik heb vaste tijden waarop ik het nieuws bekijk”. Collega accountmanager Mohammed vult aan: “Ik heb alle losse nieuwsapps zoals Telegraaf, De Gelderlander en Nu.nl van mijn telefoon verwijderd en ik kijk nu gewoon één à twee keer per dag het journaal om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.”

3. Houd je bestaande routine

In deze toch wel bizarre tijd kan een routine je juist een fijne houvast bieden in plaats van een sleur waarmee het begrip vaak geassocieerd wordt. Maar hoe behoud je je gebruikelijke routine als je weet dat je nergens verwacht wordt? Annemie, sales manager: “Ten eerste, kleed jezelf en eventueel je kinderen ‘s ochtends direct aan. Hoe verleidelijk het ook is, ik kruip ‘s ochtends nooit in mijn pyjama achter mijn laptop. Ik denk dat het goed is om zoveel mogelijk je bestaande routine aan te houden, in mijn geval betekent dat: aankleden, ontbijten en op vaste tijden pauzeren.”

4. Zorg voor een opgeruimde omgeving

Vooral als je meer thuiswerkende huisgenoten hebt, kan het al snel een zooitje worden in huis. Mohammed: “Als je niet oppast ligt je tafel al snel vol met kabels en stapels papier.” Om al je werkspullen kwijt te kunnen in huis, is het handig om wat meer opbergmogelijkheden te creëren in je kamer, denk aan sorteerbakjes voor belangrijke documenten en laatjes waarin ‘s avonds alle laptops en draden weer opgeborgen kunnen worden. Deze laatste tip is misschien wel het meest cruciaal, want uiteindelijk is thuis de plek waar je tot rust moet komen na een hectische dag.

Kun je thuis wel wat opbergmogelijkheden en kantoorspullen gebruiken? Office Depot levert door de huidige omstandigheden ook aan huis. Op deze pagina lees je hoe je je huisadres kunt toevoegen in de Office Depot webshop.

Lees ook onze andere blogs ›

Hoe maak je van je keukentafel een fatsoenlijke werkplek?

Door het coronavirus werken Nederlanders massaal thuis. En dat is toch wel iets anders dan af en toe een dagje. Fulltime thuiswerken vraagt om een fatsoenlijke werkplek. Concreet betekent dit een plek waar je 40 uur per week kan werken zonder last te krijgen van je nek, schouders en rug. Ergonomie expert Gerard Paanakker van Office Depot geeft twee belangrijke basis tips voor het inrichten van een ergonomische thuiswerkplek.

Investeer in een bureaustoel

Misschien werk je, vooral als je sporadisch thuiswerkt, op een eetkamerstoel aan de keukentafel. Maar zelfs tijdens dit ene dagje thuiswerken kun je al houdingsklachten ontwikkelen. Kun je nagaan hoe groot die kans is als je voor langere tijd fulltime thuiswerkt, zoals nu het geval lijkt. Vaak is de reden ervan dat je thuiswerkplek niet is ingericht op je lengte en dus niet ergonomisch is.

Hoe voldoet je thuiswerkplek zoveel mogelijk aan de ergonomische richtlijnen? Gerard: “Ten eerste is het belangrijk dat je tafel niet te hoog is voor je. Als dat het geval is, werk je namelijk al snel met opgetrokken schouders en dat is de grote boosdoener voor nekklachten en spanningshoofdpijn. Als richtlijn kun je aanhouden dat je onderarmen tijdens het werken een hoek van 90 graden vormen ten op zichte van je schouders. Daarnaast is het een vereiste dat je je voeten plat op de grond kunt zetten terwijl je zit.”

Deze ergonomische houding kunnen veel mensen niet realiseren met hun eigen eettafelstoelen, omdat deze stoelen niet in hoogte verstelbaar zijn. Daarom kun je overwegen om een professionale bureaustoel aan te schaffen die je op de juiste hoogte kunt instellen. Hier vind je een overzicht van verschillende soorten bureaustoelen.

Als de aankoop van een bureaustoel budgettechnisch geen optie voor je is, dan kun je ook je bureaustoel van kantoor naar huis verplaatsen (mits je werkgever dit goed vindt uiteraard). Houd er wel rekening mee dat je tafel thuis misschien niet in hoogte verstelbaar is in tegenstelling tot de meeste bureaus op kantoor. Gerard: “Dit betekent dat de kleinere mensen onder ons een voetenbankje nodig hebben om hun voeten plat neer te kunnen zetten.”

Regel een extern beeldscherm of laptopstandaard

Eigenlijk is het af te raden om continu vanachter een laptop te werken in plaats van achter een losse monitor. Een laptopbeeldscherm heeft namelijk nooit de juiste positie, omdat deze aan je toetsenbord vastzit. Gerard: “Als je met een laptop werkt, ben je geneigd om naar voren te buigen waardoor je al snel last krijgt van je schouders. Het beste is om een extra beeldscherm, toetsenbord en muis te verbinden aan je laptop, zodat je je hoofd recht kunt houden terwijl je werkt.”

Lukt dit niet qua budget? Dan kun je ook een laptopstandaard aanschaffen in plaats van een los beeldscherm, zodat je laptopbeeldscherm een stuk hoger komt te staan, zie afbeelding. Zoals je op deze afbeelding ziet, staat het toetsenbord van je laptop nu schuin omhoog, dat typt wellicht niet zo fijn. Daarom moet je ook bij deze oplossing een los toetsenbord en aan losse muis aan je laptop koppelen. En de laatste tip: vraag ook je werkgever om hulp, want in principe ligt daar de verantwoordelijkheid voor het faciliteren van een gezonde thuiswerkplek.

Kun je bij het inrichten van je thuiswerkplek wel wat hulp gebruiken? Stuur dan een e-mail naar ergonomie expert Gerard Paanakker via Gerard.Paanakker@officedepot.eu. Gerard weet precies hoe je jouw (keukentafel)werkplek kunt omtoveren in een fijne werkplek waar het de komende weken prima toeven is.

Lees ook onze andere blogs ›

Maak jij je schuldig aan deze funeste kantoorhoudingen?

Het probleem van een verkeerde werkhouding, is dat je het zelf niet in de gaten hebt. Pas als je pijn in je nek krijgt of een slapend been, weet je: dit is niet goed. Maar dan is het kwaad al geschied, uiteraard.

Laten we eerst eens kijken welke verkeerde houdingen er zoal zijn.

1. De kleuter

Bij deze houding heb je een van je twee benen onder je billen geschoven. Het is een raadsel waarom deze houding wordt aangenomen, want het ziet er niet bepaald comfortabel uit. Maar wel cosy en informeel; vandaar dat we deze houding ook wel de kleuterpose noemen. Als we kijken naar wat deze houding doet voor je gezondheid, is deze sterk af te raden. Feitelijk wordt de bloedtoevoer van één been deels afgekneld, waardoor je na verloop van tijd een tintelend gevoel krijgt.

2. De snob

Vooral vrouwen maken zich schuldig aan deze houding tijdens het werken; de benen gekruist over elkaar. Hoewel deze pose er elegant uit kan zijn, belemmert ook deze houding de bloedtoevoer naar je benen. Daarnaast kan de houding leiden tot pijn in het onderste gedeelte van je rug.

3. Het omaatje

Dit is misschien wel de meest voorkomende houding onder kantoorwerkers; de voorover gebogen (ofwel bolle) rug. Vooral bij mensen die achter een laptop werken, zie je deze houding al snel ontstaan. De directe gevolgen zijn nek-of schouderpijn en als reactie daarop spanningshoofdpijn. Maar de lange termijn gevolgen zijn nog veel vervelender: de ontwikkeling van een bochel, onder de specialisten beter bekend als hyperkyfose.

4. De luie student

Tot slot hebben we de onderuitgezakte houding, in deze pose zit je niet met je billen achter tegen je stoelleuning, maar liggen deze ergens halverwege je stoelzitting. Hierdoor raak je alleen met je schouders je rugleuning. Deze houding veroorzaakt te veel spanning in je onderrug en schouders.

Deze vier verkeerde houdingen komen helaas regelmatig voor. Kijk maar eens rond in je kantoor.

Wat kunnen we eraan doen? Het lastige is: je wordt pas bewust van je slechte houding - in het gunstigste geval - als je pijn krijgt en dan ben je al te laat. Dit betekent dat het haast onmogelijk is om jezelf te beschermen tegen een slechte houding. Maar gelukkig kunnen we elkaar wel wijzen op een slechte houding.

De grote houding challenge

Daarom roepen we een nieuwe challenge in het leven: de-wijs-je-collega-op-een-slechte-houding-challenge. Hieronder lees je hoe het werkt:

Stap 1

Verspreid de slechte houdingen uit deze tekst op kantoor. Houd de nummering aan (van één tot en met vier).

Stap 2

Kijk eens rond in je kantoor, welke collega betrap je op een slechte houding?

Stap 3

Loop op deze collega af en zeg: ‘je zit als een … (kleuter, snob, oma, student), je moet koffie halen’.

Dit zijn drie-vliegen-in een klap: je onderbreekt de slechte houding van je collega, hij of zij gaat aan de wandel en jij krijgt koffie.

Lees ook onze andere blogs ›

Kantoor inrichten? Met deze 4 tips creëer je een aantrekkelijke werkplek

Het creëren van een aantrekkelijke werkplek hoeft niet gemoeid te gaan met flinke investeringen. Zelfs met minimale aanpassingen verhoog je het welzijn en geluk van je medewerkers. Met deze vier quick wins van furniture expert Annemijn Berings van Office Depot kom je al een heel eind.

1. Check de akoestiek in kantoor

Door de opkomst van kantoortuinen is een goede akoestiek vaak lastiger te realiseren. In een grote kantoortuin praten en bellen medewerkers vaak doorlopend. Al deze geluiden kunnen voor een overload aan prikkels zorgen. Annemijn: “Het is de uitdaging om te zorgen dat geluidsgolven niet alle kanten op schieten. Om de golven te breken kun je wat hoge banken van zacht materiaal in de ruimte plaatsen. Een bijkomend voordeel: je creëert zo ook een beschutte plek voor collega’s die willen overleggen. Daarnaast vind je tegenwoordig op de markt ook modern vormgegeven panelen voor aan het plafond of voor op de muur.”

2. Faciliteer verstelbaar meubilair

In de praktijk zie je dat niet elk kantoor beschikt over verstelbare bureaus. Mocht je kantoor statische bureaus hebben, kun je dat ondervangen door een in hoogte verstelbare bureaustoel en een voetenbankje. Toch blijft het meest ideale een in hoogte verstelbaar bureau, oftewel: een zit-sta bureau. Annemijn: “Je kunt dan een bureau zo instellen dat je medewerker met zijn voeten bij de grond komt en daarnaast faciliteer je staand werken. Hierdoor kunnen medewerkers hun werkhouding regelmatig afwisselen. Om de twee à drie uur van houding wisselen is het beste. Dit kan gemakkelijk met zo’n zit-sta bureau, maar ook wandelingen naar de printer of het koffiezetautomaat dragen hieraan bij.” Dit beaamt ook Matthijs Hesselink, hoogleraar bewegingswetenschappen van Universiteit Maastricht. Volgens hem moet je zorgen voor zoveel mogelijk onderbrekingen van de zittijd, een hardlooprondje in de avonduren compenseert een hele dag zitten op kantoor niet.
Bron.

3. Zorg voor voldoende daglicht

Hoe meer daglicht medewerkers zien, hoe beter. Houd hier met de inrichting van de werkplekken dan ook rekening mee. Annemijn: “Plaats bijvoorbeeld niet te veel tussenschotjes in een open ruimte, want dan bereikt het daglicht niet de middelste werkplekken. Hoewel je dit ook kunt ondervangen door lampen die daglicht nabootsen. Let er overigens op dat medewerkers geen last hebben van direct zonlicht op hun beeldscherm. Zorg voor een degelijke raambekleding of zonwering.”

4. Haal meer planten in kantoor

Dat de natuur een ontspannende en positieve werking heeft op mensen is niet nieuw, dit komt dan ook geregeld naar voren uit nieuwe studies. Uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research en het Leids onderzoeksinstituut Fytagoras blijkt bijvoorbeeld dat medewerkers een kantoorruimte met planten als aantrekkelijker ervaren en er een positievere gemoedstoestand van krijgen. Annemijn: “Met groen creëer je een huiselijke sfeer op kantoor en dat gevoel moet je niet onderschatten. Het is belangrijk dat medewerkers zich thuis en veilig voelen op het werk. En als organisatie laat je met mooie planten zien dat je investeert in een fijne plek voor je medewerkers. Impliciet zeg je hiermee dat je om je mensen geeft.”

Kun je hulp gebruiken met het (her)inrichten van je kantoor? Annemijn helpt je graag verder, stuur een mail naar annemijn.berings@officedepot.eu.

Lees ook onze andere blogs ›

Op kantoor werken we als de Koning en thuis als Quasimodo

Werk je regelmatig vanuit huis? En heb je nog geen goede voornemens voor 2020? Dan hebben wij er wel eentje voor jou: creëer een gezondere werkplek in huis. Ook al werk je maar één dag per week vanuit huis, een slechte werkhouding zorgt al snel voor klachten in je nek en schouders. En het gevolg op lange termijn is ook niet zo fraai, denk aan de alom bekende Quasimodo rug.

Werkgevers investeren doorgaans fors in ergonomische werkplekken, want zij weten dat voorkomen beter is dan genezen. Het gaat dus om preventie. Er is echter weinig zicht op hoe medewerkers thuis werken. En dat is risicovol aangezien we steeds massaler thuiswerken. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek werkte in 2018 meer dan een derde van alle werknemers regelmatig thuis. Het thuiswerken lijkt dus best ingeburgerd in ons land en dit maakt het belang van een goede thuiswerkplek extra belangrijk.

“Er is echter weinig zicht op hoe medewerkers thuis werken.”

Stoelen zonder armleuningen
Toch zie je in de praktijk dat thuiswerkers vaak al liggend op de bank hun laptop openklappen of aan een veel te hoge keukentafel werken. Alle ergonomische principes waarmee op kantoor rekening is gehouden, zijn bij de medewerkers thuis ver te zoeken.

Vanuit de ergonomie en arbo-inspectie zijn er bepaalde NEN-normen waaraan een werkplek moet voldoen, denk bijvoorbeeld aan een zitdiepte van 40 à 42 cm. Gerard Paanakker, Furniture specialist bij Office Depot zegt hierover: “De basis is eigenlijk veel simpeler. Zorg bijvoorbeeld voor een bureaustoel met armleuningen, dit klinkt heel basaal maar veel mensen hebben thuis stoelen zonder armleuningen. Als je op zo’n stoel zit terwijl je aan je laptop werkt, hangen je polsen af en kunnen je zenuwen bekneld raken, wat op lange termijn tintelende vingers en het carpaal tunnel syndroom kan veroorzaken.”

“Alle ergonomische principes waarmee op kantoor rekening is gehouden, zijn bij de medewerkers thuis ver te zoeken.”

Hoe hoort het dan wel?
Het meest ideale is een stoel met leuningen die je op hoogte kunt instellen. Maar als dat niet mogelijk is, dan volstaat een voetenbankje ook. Je moet je voeten in ieder geval plat op de grond kunnen zetten en je armen moeten in een hoek van 90 graden op je armleuningen rusten. Gerard: “Wat je in de praktijk vaak ziet, is dat mensen met hun onderarmen op de tafel leunen. Dan heb je eigenlijk al geen goede houding meer, want dan hang je met je schouders naar voren.” Je toetsenbord hoort op het randje van je bureau te liggen en de armleuningen horen op dezelfde hoogte als het werkblad. Het op elkaar afstemmen van je tafel en stoel is eigenlijk veel belangrijker dan het soort tafel of stoel waaraan je werkt.

Gerard: “Je kunt dus prima aan je oude keukentafel blijven werken als je je stoel erop afstemt. Als je bijvoorbeeld een keukenstoel hebt (met leuningen!), een kussentje in je rug en een voetenbankje, is dat al veel beter dan een nieuwe bureaustoel die niet goed op je lichaam is afgesteld. De meest optimale situatie is natuurlijk een goede ergonomische bureaustoel, die op je lichaam en werksituatie is afgesteld.”

“Wat je in de praktijk vaak ziet, is dat mensen met hun onderarmen op de tafel leunen. Dan heb je eigenlijk al geen goede houding meer”

De alom bekende bolle rug
De ergonomische randvoorwaarden voor een gezonde werkplek lijken vaak wat overdreven, maar we moeten de gevolgen niet onderschatten.

Uit de Kerncijfers Beroepsziekten 2019 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt namelijk dat aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, na psychische aandoeningen, zelfs de meest gemelde beroepsziekte is. Gerard: “Zo’n tien procent hiervan wordt veroorzaakt door computerwerk. Toch ondernemen we vaak pas actie als we klachten krijgen, zoals een pijnlijke nek of aanhoudende hoofdpijn. Maar de actie die we ondernemen bij deze klachten, is veelal symptoombestrijding zoals bezoekjes aan de fysiotherapeut. Dit helpt vaak maar tijdelijk, zolang onze werkhouding niet verandert, zal de pijn terugkomen. Het klinkt cliché, maar het is belangrijk om de bron aan te pakken: de werkplek dus.”

Dan hebben we nog het beeldscherm. Veel thuiswerkers werken op een laptop, dan heb je al een wat gebogen houding met een bolle rug. Kijk maar eens rond in wat koffietentjes. Het is bijna verbazingwekkend hoeveel mensen daar met gebogen rug over hun laptop hangen. Als dat voor een paar uurtjes is, is dat nog te overzien. Maar het is alsnog beter om thuis te werken en te investeren in een monitor. Die kun je tenminste op ooghoogte instellen, zodat je met een rechte rug en met ontspannen schouders kunt werken.

“Veel thuiswerkers werken op een laptop, dan heb je al een wat gebogen houding met een bolle rug.”

Het creëren van bewustwording rondom een gezonde werkhouding is misschien wel het lastigste bij medewerkers die regelmatig vanuit huis werken. De meeste werkgevers bekommeren zich immers niet om de werkplek thuis. Dit betekent dat het initiatief vaak vanuit de medewerker zelf moet komen om verbetering te realiseren.

Lees ook onze andere blogs ›

Oude wijsheid verlicht leiders bij Office Depot

Oude-wijsheid

De Boeddha heeft eens gezegd: "Het is beter om jezelf te veroveren dan duizend gevechten te winnen".

Dit gezegde heeft invloed op de aanpak van Office Depot Europe ten aanzien van trainingsmateriaal en -cursussen voor het management over het hele continent.

Louise Cunningham, een van de Learning & Development Officers van het bedrijf, heeft haar kennis van eeuwenoude filosofie, moderne psychologie en kwantumfysica gecombineerd om een geavanceerde training voor werknemers samen te stellen.

Haar referenties konden niet beter zijn. Louise heeft een jaar lang met boeddhistische monniken in een Thais klooster doorgebracht, waar ze geavanceerde meditatietechnieken leerde.

Haar trainingsaanpak richt zich op het concept van zelfreflectie en hoe inzicht in de manier waarop je denkt je nieuwe manieren van denken en leren biedt.

"Mijn aanpak is gericht op hoofdoorzaken," aldus Louise. "In plaats van een probleem op te lossen, kijken we waarom we ons zo voelen of waarom we op een bepaalde manier reageren. Zodra mensen de hoofdoorzaak begrijpen, kunnen ze ook begrijpen hoe ze het probleem kunnen oplossen."

Een goed voorbeeld is een conflictoplossingstraining, waarbij deelnemers worden uitgenodigd om een sessie te beginnen met een diepe zelfreflectie, om te begrijpen wat ze vinden van conflicten en waarom.

"Wat ik van het boeddhisme en de meditatie heb geleerd, is dat het in de kern gaat om het controleren van de geest", aldus Louise.

"Als je de controle hebt over de geest, kun je emoties beheersen, en dat betekent dat je je gedrag kunt beheersen."

"Deze manier van denken en werken is perfect toe te passen in het bedrijfsleven. Alles wat we in onze functies doen, heeft een positief of negatief effect. We hebben het vermogen om onszelf te controleren en daarmee de impact die we hebben."

Louise heeft zelfreflectie ingebouwd in online en offline leren. Een van de eerste dingen die worden verwacht van deelnemers tijdens een cursus emotionele intelligentie, is het invullen van een zelfreflectie-vragenlijst die Louise heeft ontwikkeld.

"Het werkblad voor zelfbeoordeling genereert een rapport waarin je sterke en zwakke punten worden weergegeven, bekeken vanuit het gebied van emotionele intelligentie," vertelt ze.

"In onze leiderschapscursus vraag ik de mensen eerst om emotionele intelligentie te begrijpen, te begrijpen wat hun emoties triggert en waarom ze zich voelen zoals ze zich voelen. Dit leidt tot inzicht in hoe zij kunnen voorkomen dat deze emoties hun productiviteit beïnvloeden en daardoor de winst van het bedrijf!"

"Het gaat erom dat mensen de positie van empowerment in gaan nemen."

Door het succes van het systeem van Louise zijn haar cursussen zeer populair bij Office Depot Europe.

Richard Young, Manager Digital Experience (Europa) bij Office Depot: "Ik kan Louise niet genoeg aanbevelen, ze is een fantastische bedrijfstrainer en coach. Ik heb deelgenomen aan diverse trainings- en ontwikkelsessies van Louise, waaronder conflictmanagement, emotionele intelligentie, mind-mapping en personal branding. Deze waren allemaal zeer plezierig en nuttig voor mij en de groep."

"De voortdurend hoge opkomst bij dergelijke sessies bewijst de hoge kwaliteit ervan. Een aantal van mijn collega's, op verschillende niveaus in het bedrijf, heeft aangegeven hoe geweldig het ontwerp, de voorbereiding, de inhoud en de overdracht van de cursussen van Louise zijn."

Naast conflictmanagement en leiderschap richt Louise zich ook op het stellen van doelen, waarbij het gaat om het omgaan met angst, stress en depressie.

Louise zei: "We moeten kijken waarom we denken dat we iets niet zullen bereiken. Wat is de hoofdoorzaak daarvan? Ik vraag mensen om hun persoonlijke missieverklaring te identificeren - zonder een missieverklaring weten we niet wat we hier moeten doen."

"Als je het verkeerde leven leidt, werkt het niet. We hebben allemaal talenten. Wanneer je daar gebruik van maakt en dat de basis van je leven vormt, brengt het je in evenwicht. Het maakt korte metten met je persoonlijke conflict. Het gaat om het begrijpen van jezelf."

Louise zei dat ze van mening is dat de toekomst van haar aanpak kan bijdragen aan het creëren van meer samenwerkende culturen, waarin mensen kijken naar wat hen bij elkaar brengt in plaats van wat hen verdeelt.

Ze zei: "Het gaat erom mensen te laten beseffen dat ze meer controle hebben over hun leven en dat ze proactiever worden in het creëren van het leven dat ze graag willen leiden."

“Er is zeker een verschuiving gaande naar een meer reflecterende manier van denken in de zakenwereld. Het is nog niet zo ver, maar we zijn veel verder dan vijf jaar geleden, en het heeft zeker een positieve invloed op collega's van Office Depot."

De cursussen die Louise in het Verenigd Koninkrijk heeft gegeven, zijn I-lead, Management Essentials, Accelerated Coaching, Conflict Management, Personal Branding, Mind Mapping, Change Management, Emotional Intelligence niveau 1 en 2, Influencing With Impact, Resilience Training, Setting and Achieving Effective Goals (videoworkshop).

Naast de tijd in Thailand heeft Louise jaren ervaring opgedaan met yoga, meditatie, holistische therapieën en natuurlijke geneesmiddelen, waarbij ze op zoek ging naar hoofdoorzaken en oplossingen voor veel uitdagingen van het leven.

Lees ook onze andere blogs ›

Office Depot lanceert nieuwe campagne om het milieu te verbeteren

CSR

Office Depot heeft een nieuwe campagne gelanceerd om haar milieukenmerken te verbeteren.

Als een van de toonaangevende aanbieders van oplossingen voor de werkplek, heeft Office Depot als missie het verminderen van haar koolstofvoetafdruk, het verbeteren van haar duurzaamheid en het verrichten van werk in haar gemeenschappen om de lokale bevolking te ondersteunen via vrijwilligerswerk en geldinzameling.

Bekijk onze Boek voor MVO voor meer informatie.

Lees ook onze andere blogs ›