Office Depot logo
Bestaande klanten Inloggen
Nieuwe klanten Account aanmaken

Blogs

Zo worden thuisvakanties échte vakanties

De coronapandemie houdt ons al een jaar lang stevig in zijn greep en domineert het dagelijks leven. Vakanties lijken nog ver buiten zicht. Wie op zoek gaat naar een plek om te ontspannen, zal dit daarom dicht bij huis moeten zoeken: in zijn eigen huis of appartement. Zeker met de zomer in zicht valt het aan te raden om je (t)huis(kantoor) zo in te richten dat er een absolute feel-good sfeer heerst en lichaam en geest er kunnen ontspannen. Om dit te bereiken, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

Wissel dagelijkse routines af en probeer nieuwe dingen
Waarin verschilt een vakantie van het dagelijkse leven? Nou, dat je simpelweg geen verplichtingen hebt. Niets moet; alles kan én mag! Dat kun je perfect tijdens je eigen thuisvakantie nabootsen door alle verplichtingen af te zeggen en per dag te bekijken welke activiteiten je wilt ondernemen. Deze vrijheid kan je inspireren om jezelf te wagen aan nieuwe dingen. Of je nu yoga beoefent, een onbekend boek leest of talloze lastige recepten uitprobeert – de ruimte tussen de voordeur en de afzuigkap kan ineens een hotspot worden voor jouw ontdekkingsreizen! Richt jouw interieur zodanig in dat die ene activiteit plotseling centraal staat. Zo word je minder snel afgeleid en creëer je meer focus.

Creëer een oase van welzijn met tuinieren
De natuur is goed voor je! Onderzoek toont keer op keer aan dat de natuur een positief effect heeft op je humeur en welzijn. Vandaar de volgende tip voor thuisvakantiegangers: groene duimen omhoog en leg je eigen plantenparadijs aan. Plaats groene vrienden – zoals salonpalmen, monstera’s of allerlei soorten kruiden – in je woonkamer of op je balkon voor een natuurlijke sfeer. Heb je al een hoop planten verzameld en passen er geen nieuwe planten meer bij? Geef al jouw planten dan tijdens dit (groei)seizoen de nodige aandach;, verpot ze en geef ze weer eens nieuwe potgrond. Ze zullen je enorm dankbaar zijn!

Start met klussen en verkort je to-do-lijst
Sommige mensen vinden ontspanning door eindelijk klusprojecten te realiseren waar ze al lang tegenaan lopen. Dit zijn vaak ideeën en projecten die langdurig op een to-dolijst blijven rondhangen voordat ze worden afgevinkt. Ook hiervoor biedt de thuisvakantie de ideale tijd, omdat je ongestoord aan de slag kunt met allerlei projecten. Een professionele tip: maak eerst een lijst van alle dingen die moeten worden aangepakt en begin met de eenvoudigste – of het nu gaat om het sorteren van de inhoud van die ene kast of het aanpassen van je home office. Want na de vakantie moeten we allemaal weer vanuit dezelfde plek aan het werk. Een productieve werkomgeving biedt je daarom ook na je vakantie de nodige ontspanning.

Wil je praktische tips voor de inrichting van jouw thuiskantoor? Kijk maar eens in onze catalogus of neem contact op met jouw adviseur.

Lees ook onze andere blogs ›

Tips voor je grote voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak; sommigen vinden het heerlijk en anderen stellen deze klus het liefste uit tot de volgende lente. Toch voelen veel mensen zich vaak fijner in een opgeruimd en schoon huis. Hoe pak je zo’n grote schoonmaak aan? In deze blog vind je een aantal tips.

1. Maak een checklist
Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak eerst een actielijst met spullen en dingen die nodig zijn voordat je aan de slag kunt. Zoals welke kamers en kasten je eerst gaat opruimen en wat je hiervoor in huis moet halen. Zo’n checklist geeft je wat structuur, zodat je voorkomt dat aan het einde van de dag je hele huis op de kop staat en geen enkele ruimte klaar is.

2. Schoonmaakmiddelen kiezen
Speciale en dure reinigingsmiddelen heb je niet per se nodig om goed schoon te kunnen maken. Met afwasmiddel, allesreiniger, schuurmiddel en een reiniger op basis van citroenzuur verwijder je het meeste vuil. Vergeet niet: less is more. Te veel schoonmaakmiddel kan een laagje vormen op de gereinigde oppervlakken dat uiteindelijk zelfs vuil aantrekt. Als je het milieu - en ook je portemonnee - wilt beschermen, kun je ook je eigen schoonmaakmiddelen maken. Met huismiddeltjes zoals azijn, citroenzuur in poedervorm, zuiveringszout en waspoeder maak je een effectief schoonmaakmiddel.

3. Maak het leuk
Schoonmaken is vaak niet je favoriete vrijetijdsbesteding, maar je kunt zelf veel doen om het leuker te maken. Plan bijvoorbeeld één hele dag voor je voorjaarschoonmaak in en doe het samen, zoals met je kinderen, vrienden, partner of moeder. Zorg van tevoren voor een beloning als jullie klaar zijn, zoals iets lekkers te eten of drinken of een dagje weg. Zet een leuke playlist aan met wat uptempo beats en maak er een klein feestje van.

Wil je je voorraad aanvullen met schoonmaak basics voor je voorjaarsschoonmaak?

Bekijk dan onze schoonmaakcatalogus.

Lees ook onze andere blogs ›

Thuiswerken: waar moet je op letten bij het kiezen van een beeldscherm?

Langdurig achter een laptop werken is niet bepaald ergonomisch verantwoord, daarom hoort naast een goede bureaustoel, ook een los beeldscherm absoluut thuis in je thuiskantoor. Maar hoe kies je het juiste scherm?

Hoogte instelbaar
Allereerst moet een beeldscherm aangepast kunnen worden aan je houding, zodat je altijd op ooghoogte voor je scherm zit. Daarom is het belangrijk dat je je scherm in hoogte kunt verstellen en kunt kantelen, dat is de basis. Maar je hebt ook schermen die veel meer verstelbare functies hebben, zoals beeldschermen die je van horizontaal naar verticaal kunt kantelen om zo beter langere stukken tekst te lezen.

Grootte
Hoe groot je scherm moet zijn is afhankelijk waarvoor je het gebruikt. Voor standaard kantoorwerkzaamheden is 22 tot 24 inch de norm en voor creatieve beroepen zoals beeldverwerking is een scherm van 27 tot 31 inch meer geschikt.

Mat oppervlak
Lichtreflecties verblinden en zorgen dat het beeld slechter zichtbaar wordt. Dit kan ertoe leiden dat je de lichtreflecties gaat ontwijken en zo een onnatuurlijke houding aanneemt, met spanning in je nek en schouders als mogelijk gevolg. Zorg er dus voor dat het schermoppervlak van je scherm en het frame niet reflecteren. Het is daarom beter om een mat scherm en frame te kiezen dan een glanzend.

Resolutie
Er is een nauwe relatie tussen resolutie en schermgrootte: hoe groter het scherm, hoe hoger het aantal pixels zou moeten zijn. Veel kantoormedewerkers waarderen een beeldverhouding van 16:10, ook wel bekend als WUXGA-panelen. Het voordeel hiervan, vergeleken met het 16:9 formaat, is dat er meer van een document of website kan worden weergegeven. Voor creatieve beroepen zijn hoge resoluties zoals 2560 x 1440 of 4096 x 2160 (4K) vereist, zodat ook de kleinste details goed worden weergegeven.

Hopelijk helpen deze tips je om de juiste keuze te maken voor een nieuw beeldscherm. Wil je meer praktische tips voor het samenstellen van je thuiskantoor?

Bekijk dan onze catalogus.

Lees ook onze andere blogs ›

Het is nog geen lente, maar bij Office Depot denken we altijd aan groen

Be green, buy green, sell green, tell green, dat is ons motto. Bij Office Depot zijn we zowel strategisch als pragmatisch ingesteld en dus hebben we concreet gemaakt welke duurzaamheidsdoelen we in 2025 willen bereiken.

Zo willen we onze donaties aan goede doelen tegen 2025 verdubbelen en willen we de CO2-uitstoot van Office Depot reduceren met 40 procent. Hiervoor zetten we een breed scala aan tools in, van duurzame elektriciteit en CO2-compensatie tot elektrische voertuigen. Daarnaast werken we samen met verschillende grote klanten om manieren te vinden waarop ze hun bestellingen kunnen consolideren. Dat betekent uiteindelijk minder leveringen doordat we recyclebare verpakkingen van meerdere formaten gebruiken. Hierdoor passen er meer verpakkingen in één voertuig – het is net Tetris met dozen.

Ga voor groen
Momenteel bestaat ons productaanbod voor meer dan 20 procent uit ‘groene’ producten. Ons duurzaamheidsdoel voor 2025 is om dat op 40 procent te krijgen. Op dit moment hebben we een hele catalogus gewijd aan duurzame producten. Elk product in de catalogus geeft aan wat voor soort certificering het heeft: Forest Stewardship Council, Program for the Endorsement of Forest Certification, Blue Angel, EU Ecolabel, Nordic Swan. We controleren onze partnerproducten zorgvuldig en zorgen voor een goede behandeling van werknemers en duurzaamheid in de hele toeleveringsketen.

We weten dat onze klanten ook bezig zijn met hun impact op het milieu. Daarom maken we milieuvriendelijke producten voor onze klanten toegankelijk, voeren we CO2-neutrale leveringen uit en sturen geen afval naar stortplaatsen. Ons afvalbeheersysteem is een zorgvuldig opgebouwde keten die zorgt voor 92 procent recycling, waarbij de 8 procent resterende afval wordt omgezet in energie.

Begin bij jezelf
Onze grootste stap voorwaarts zit natuurlijk in onze eigen producten. We maken bijvoorbeeld papier van eucalyptus globulusvezels, wat betekent dat er 46 procent minder hout nodig is en we tot 13 procent minder afval produceren. We zijn ook enorm trots op de inkt en toner van ons Office Depot-merk. We weten dat er elke dag meer dan een miljoen cartridges worden weggegooid. Dat wilden we veranderen. Onze inkt- en tonercartridges worden hergebruikt, waardoor oude cartridges een tweede leven krijgen en 79 procent minder materiaal wordt gebruikt. Hierdoor hebben we een retourprogramma voor lege cartridges waarbij gebruik wordt gemaakt van recyclebare dozen, zodat onze klanten met gemak hun bijdrage kunnen leveren.

We proberen allemaal ons steentje bij te dragen om een duurzame toekomst op te bouwen. Bij Office Depot zijn we ervan overtuigd dat we onze ambitieuze doelen gaan bereiken die we voor onszelf hebben gesteld. Wil je ook bijdragen aan een beter milieu? Bestel dan uit onze groene catalogus.

Lees ook onze andere blogs ›

O, jij bent dus een ‘groen’ persoon?

– Een blogreeks over de inzichten uit de Insights Discovery training

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat je met de ene collega moeiteloos samenwerkt, terwijl het contact met een andere collega veel energie kost. Waar zit ‘m dat in? Vaak is het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Om meer inzicht te krijgen in de ander, maar ook om meer over jezelf te leren, organiseren de corporate trainers van Office Depot regelmatig interne Insights Discovery trainingen voor medewerkers. Met deze training breng je je persoonlijkheidskenmerken en communicatievoorkeur in kaart én krijg je inzicht in de eigenschappen en voorkeuren van de ander. Hierdoor ontstaat er wederzijds begrip en een betere samenwerking tussen uiteenlopende persoonlijkheden.

De Insights Discovery training is gebaseerd op het concept van psychologische communicatievoorkeuren. De training koppelt deze voorkeuren aan vier kleuren: blauw, rood, groen en geel. De kleuren die het meest aanwezig zijn in je profiel, bepalen overwegend hoe je van nature reageert en communiceert.

In deze blog reeks interviewen we vier Office Depot’ers met ieder een andere leidende kleur. We zijn vooral benieuwd welke inzichten de Insights Discovery trainingen de deelnemers heeft opgeleverd en hoe hen dit helpt tijdens het samenwerken met verschillende collega’s.

Deze week: zacht groen

Huseyin Bolukbasi, marketing stagiaire bij Office Depot, heeft als leidende kleur groen. Deze kleur staat voor introversie en voelen. Typische ‘groene’ mensen streven naar harmonie en diepgang in relaties en zorgen ervoor dat ieders standpunt wordt gehoord. Maar die typische kenmerken gaan voor Huseyin niet helemaal op. Hoewel de kleur groen bij hem leidend is, zijn de andere kleuren ook goed vertegenwoordigd in zijn profiel, hij heeft bijvoorbeeld bijna net zoveel rood in zich als groen.

Huseyin: “De uitkomst van de test was verrassend voor mij. Ik wist niet dat ik een mix van alle kleuren was, waarbij groen en rood leidend zijn. De kleur groen uit zich bij mij in eigenschappen zoals relatiegericht, zorgzaam en ontspannen. En van de kleur rood herken ik karaktertrekken zoals vastberaden zijn en prestatiegericht.”

Door de uitkomsten van de Insights training beseft Huseyin dat mensen continu veranderen. Huseyin: “Vroeger was ik tijdens projecten erg leidend. Ik kreeg weleens feedback van klasgenoten dat ik te dominant was of te controlerend. Tijdens mijn studie ben ik met die feedback aan de slag gegaan. Omdat ik me verder ontwikkeld heb, is er nu een andere kleur leidend. En over een aantal jaar kan dat weer een andere kleur zijn. Dat ontwikkelproces is nog steeds aan de gang. Het is dus niet zo dat ik nu even een groene pet opzet, maar diep van binnen rood ben. Ik had het groene deel in mijzelf nog niet eerder verkend, zo zie ik het meer. Pas als je meerdere eigenschappen en kenmerken van jezelf gaat uitpluizen, ontdek je wie je echt bent. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat ik de relatiegerichte manier van communiceren veel fijner vind dan de taakgerichte manier. Ik voel me nu veel meer op mijn gemak. Ik ga ook niet meer voor de beste prestatie als dat ten koste gaat van de relatie. Dit doe ik ook, omdat ik streef naar een optimale samenwerking en probeer een middenweg hierin te vinden.

Lees ook onze andere blogs ›

O, jij bent dus een ‘geel’ persoon?

– Een blogreeks over de inzichten uit de Insights Discovery training

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat je met de ene collega moeiteloos samenwerkt, terwijl het contact met een andere collega veel energie kost. Waar zit ‘m dat in? Vaak is het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Om meer inzicht te krijgen in de ander, maar ook om meer over jezelf te leren, organiseren de corporate trainers van Office Depot regelmatig interne Insights Discovery trainingen voor medewerkers. Met deze training breng je je persoonlijkheidskenmerken en communicatievoorkeur in kaart én krijg je inzicht in de eigenschappen en voorkeuren van de ander. Hierdoor ontstaat er wederzijds begrip en een betere samenwerking tussen uiteenlopende persoonlijkheden.

De Insights Discovery training is gebaseerd op het concept van psychologische communicatievoorkeuren. De training koppelt deze voorkeuren aan vier kleuren: blauw, rood, groen en geel. De kleuren die het meest aanwezig zijn in je profiel, bepalen overwegend hoe je van nature reageert en communiceert.

In deze blog reeks interviewen we vier Office Depot’ers met ieder een andere leidende kleur. We zijn vooral benieuwd welke inzichten de Insights Discovery trainingen de deelnemers heeft opgeleverd en hoe hen dit helpt tijdens het samenwerken met verschillende collega’s.

Deze week: stralend geel

Het zonnetje in huis is toch wel Rianne Kessels, Marketing Executive bij Office Depot. Zij heeft dan ook geel als leidende kleur. Personen met ‘veel geel’, zijn enthousiast en zoeken graag andere mensen op. Ze zijn overtuigend, innemend en hartelijk. Wat betekent dit voor Rianne en haar werk?

Voelen versus denken
Rianne: “Bij ‘gele’ mensen voert voelen in plaats van denken de boventoon en dat herken ik wel. Ik merk in mijn werk dat ik vooral gericht ben op de mensen om me heen. Ik houd van een goede sfeer op de werkvloer en van positiviteit. Het nadeel van deze instelling is dat ik zaken soms iets te zonnig zie of dat ik problemen een beetje downsize.”

De Insights Discovery training heeft Rianne geleerd om beter te communiceren met collega’s die een andere communicatie voorkeur hebben. Rianne: “Als iemand bijvoorbeeld heel ‘rood’ is, dan moet je niet te veel om dingen heen draaien en snel to the point komen. Daarnaast leer je door deze training beter de kwaliteiten en valkuilen van anderen (her)kennen en begrijp je beter waarom iemand op een bepaalde manier reageert en handelt. Hierdoor krijg je uiteindelijk meer begrip voor elkaar en dat is een goede basis voor wederzijds respect. Overigens merk ik dat bij ons, op de afdeling marketing, bij bijna iedereen de kleur geel leidend is. Het werkt fijn samen als je op elkaar lijkt, dan hoef je minder na te denken in je communicatie. Ik ben dan wat losser.

Maar de vraag is dan wel; vul je elkaar voldoende aan? Ik merk bijvoorbeeld dat ik weleens zaken mis omdat ik niet zoveel oog heb voor details. Dan is het fijn als je iemand naast je hebt werken die wat meer van de kleur blauw in zich heeft en je hierop wijst.”

Lees ook onze andere blogs ›

O, jij bent dus een ‘blauw’ persoon?

– Een blogreeks over de inzichten uit de Insights Discovery training

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat je met de ene collega moeiteloos samenwerkt, terwijl het contact met een andere collega veel energie kost. Waar zit ‘m dat in? Vaak is het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Om meer inzicht te krijgen in de ander, maar ook om meer over jezelf te leren, organiseren de corporate trainers van Office Depot regelmatig interne Insights Discovery trainingen voor medewerkers. Met deze training breng je je persoonlijkheidskenmerken en communicatievoorkeur in kaart én krijg je inzicht in de eigenschappen en voorkeuren van de ander. Hierdoor ontstaat er wederzijds begrip en een betere samenwerking tussen uiteenlopende persoonlijkheden.

De Insights Discovery training is gebaseerd op het concept van psychologische communicatievoorkeuren. De training koppelt deze voorkeuren aan vier kleuren: blauw, rood, groen en geel. De kleuren die het meest aanwezig zijn in je profiel, bepalen overwegend hoe je van nature reageert en communiceert.

In deze blog reeks interviewen we vier Office Depot’ers met ieder een andere leidende kleur. We zijn vooral benieuwd welke inzichten de Insights Discovery trainingen de deelnemers heeft opgeleverd en hoe hen dit helpt tijdens het samenwerken met verschillende collega’s.

Deze week: Helder blauw

Sebastian Kimpeler, Platform Specialist SAP Hybris & Stibo STEP bij Office Depot, is overwegend een ‘blauw’ type. Deze types willen graag eerst over alle juiste informatie beschikken voordat ze verder gaan en houden vaak vast aan een objectief standpunt. Ze vinden autonomie en intellect belangrijk. Wat betekent dit voor Sebastian?

Sebastian: “Doordat ik nu weet dat ik een ‘blauw’ type ben, heb ik meer inzicht gekregen in mijn blinde vlekken. Ik begrijp nu dat het voor anderen soms irritant kan zijn als ik veel vragen stel over een project of strategie. Dat doe ik niet omdat ik twijfel aan de aanpak, maar om het complete plaatje te begrijpen. Hierdoor herken ik eventuele problemen snel en zie ik welke verbeteringen iets kunnen toevoegen.”

Afwachtende houding
Een ander kenmerk van een ‘blauw’ persoon is een afwachtende houding. Anderen kunnen dat interpreteren als desinteresse, maar achter deze houding gaat wel degelijk interesse schuil. Sebastian: “Door deze training weten anderen gelukkig nu ook dat mijn afwachtende houding niet betekent dat ik ongemotiveerd ben of verveeld, maar dat ik geen overhaaste of verkeerde conclusies wil trekken. Ik wil graag eerst meer details van de situatie voordat ik mijn mening geef. Soms heb ik ook gewoon meer tijd nodig om eerst goed over dingen na te denken. Het heeft dan naar mijn mening geen zin om iets te zeggen om maar iets te zeggen.”

Toren op je bureau
Bij Office Depot hebben de meeste collega’s hun leidende kleuren zichtbaar gemaakt voor anderen. Sebastian: “Na de Insights training ontvingen we een soort Duplo blokjes met de vier verschillende kleuren. Hiervan moest je een toren bouwen en je leidende kleur(en) zette je haaks bovenop. Dit torentje hebben veel collega’s nu op hun bureau staan, zo is het voor iedereen direct duidelijk wat je communicatievoorkeur is.”

Collega’s met verschillende leidende kleuren, kunnen in de praktijk weleens weerstand bij elkaar oproepen. Door zijn blauwe ‘aard’ vindt Sebastian het bijvoorbeeld lastig om met ‘gele’ mensen te werken. Sebastian: “Dit zijn vaak chaotische types. Als zo’n collega dan bijvoorbeeld een vergadering moet voorzitten, gaan de gesprekken vaak van hak op de tak en off topic. Ik heb daar dan moeite mee. Maar samenwerken met andere persoonlijkheden heeft ook voordelen. Een geel type kan mij bijvoorbeeld uit mijn comfortzone halen, helpen creatiever te zijn en nieuwe dingen te proberen. Het is goed om elkaar uit te dagen je horizon te verbreden, maar wel met respect voor elkaars type.”

Beter omgaan met weerstand
Daarnaast maakt de training het ook gemakkelijker om de communicatie van anderen beter te interpreteren. Sebastian: “Als een ‘rode’ collega bijvoorbeeld feedback geeft, geeft hij of zij direct aan wat er niet goed is. De boodschap wordt niet leuk verpakt. Maar inmiddels weet ik dat dit niet betekent dat deze personen vinden dat je er niks van bakt. Dit zijn interessante inzichten.”

Benieuwd naar de persoonlijkheden achter andere kleuren? Lees dan de blog over collega Guus Cartigny met rood als leidende kleur.

Lees ook onze andere blogs ›

O, jij bent dus vooral een ‘rood’ type?

– Een blogreeks over de inzichten uit de Insights Discovery training

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat je met de ene collega moeiteloos samenwerkt, terwijl het contact met een andere collega veel energie kost. Waar zit ‘m dat in? Vaak is het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Om meer inzicht te krijgen in de ander, maar ook om meer over jezelf te leren, organiseren de corporate trainers van Office Depot regelmatig interne Insights Discovery trainingen voor medewerkers. Met deze training breng je je persoonlijkheidskenmerken en communicatievoorkeur in kaart én krijg je inzicht in de eigenschappen en voorkeuren van de ander. Hierdoor ontstaat er wederzijds begrip en een betere samenwerking tussen uiteenlopende persoonlijkheden.

De Insights Discovery training is gebaseerd op het concept van psychologische communicatievoorkeuren. De training koppelt deze voorkeuren aan vier kleuren: blauw, rood, groen en geel. De kleuren die het meest aanwezig zijn in je profiel, bepalen overwegend hoe je van nature reageert en communiceert.

In deze blog reeks interviewen we vier Office Depot’ers met ieder een andere leidende kleur. We zijn vooral benieuwd welke inzichten de Insights Discovery trainingen de deelnemers heeft opgeleverd en hoe hen dit helpt tijdens het samenwerken met verschillende collega’s.

Deze week: vurig rood

Rode types
Mensen met rood als leidende kleur zijn extraverte denkers die het liefste een duidelijke koers varen. Je herkent ze aan hun krachtige en sturende uitstraling. Daarnaast zijn ze open en direct in de omgang met anderen en gericht op resultaat. Het liefst streven ze hierbij naar een tastbare uitkomst.

Guus Cartigny, Coördinator MPC Special Projects bij Office Depot heeft veel rood zijn profiel. Wat betekent dat voor Guus?

Guus: “Typisch ‘rood’ betekent dat je direct bent en dat herken ik wel. In ieder geval, dat is wat ik van anderen hoor. Ik heb dat zelf niet eens in de gaten. Verder houd ik van korte en to the point antwoorden, dat is ook de manier waarop ik zelf antwoord zal geven. Bondige verhalen zonder details, die heb ik het liefst.

Als collega’s langdradig vertellen, dan merk ik dat ik een beetje afdwaal en dat ik andere dingen ga doen. Of ik probeer diegene onbewust te pushen naar het antwoord dat ik graag wil horen. Nu ik dat van mezelf weet, probeer ik me meer te focussen op het verhaal van de persoon en minder op de informatie die ik eruit wil halen. Het leuke is dat ik ooit heel fijn samengewerkt heb met iemand die groen en geel als leidende kleuren had. We konden echt van elkaar leren omdat we allebei op een andere manier naar een probleem keken. De discussie werd hierdoor een stuk breder. Inmiddels weet ik intern best goed wat de voorkeuren zijn van verschillende collega’s met wie ik samenwerk. Ik weet welke mensen behoefte hebben aan smalltalk en bij welke mensen ik juist bondig mijn verhaal kan doen. Uiteindelijk denk ik dat je altijd je communicatiestijl een beetje moet aanpassen aan de ander.”

Volgende week lees je in deze blogreeks meer over de kleur: helder blauw

Lees ook onze andere blogs ›

Zo komen je medewerkers veilig én aangenaam van A naar B

Hoewel veel Nederlanders thuiswerken, is dit zeker niet mogelijk in ieder beroep. Denk bijvoorbeeld aan fabrieksmedewerkers, buschauffeurs en docenten. Er zijn nog tal van Nederlanders die tijdens de wintermaanden veilig op het werk moeten arriveren. Hoe zorg je dat je medewerkers veilig van A naar B komen?

In Nederland hebben werkgevers een strenge zorgplicht voor hun medewerkers. Als een van je medewerkers uitglijdt op een glad stoepje voor je ingang, dan ben jij als werkgever hiervoor verantwoordelijk. Maar ook medewerkers die tijdens werktijd reizen, vallen vaak onder de verantwoordelijkheid van werkgevers. Het is dus belangrijk dat je zorgt dat je werkgevers zo voorbereid mogelijk op pad gaan. Hoe realiseer je dit?

Strooi jij of strooi ik?
Bij plaatselijke vorst, sneeuw en ijs in de winter neemt het risico op uitglijden, struikelen en vallen toe. We kennen vaak vooral de grappige video’s waarin mensen flinke uitglijders maken, waardoor we soms vergeten dat zulke ongevallen ook ernstig letsel kunnen veroorzaken. Iemand kan op je parkeerterrein hard op zijn hoofd vallen of al fietsend uitglijden en onder een auto terechtkomen.

De oplossing ligt voor de hand: zout strooien. Over het algemeen zijn gemeentes verantwoordelijk voor het strooien van zout in de straten, maar bedrijventerreinen vallen niet onder die verantwoordelijkheid. Daarom is het goed om als organisatie te checken wie het stoepje voor je ingang of de parkeerplaatsen bestrooid. Er zomaar vanuit gaan dat iemand of een afdeling dit al geregeld heeft, is risicovol.

Warme en ijsbestendige kleding
In veel beroepen is alleen een goed gestrooid wegdek niet genoeg in de wintermaanden om hun werk veilig te kunnen doen. Je bent als werkgever ook verantwoordelijk voor een goede werkuitrusting. Als je medewerkers in de winter buiten werken, hoor je ook passende kleding te verstrekken, denk aan snowboots met een extra goede grip en warme reflecterende jassen.
Maar het gaat niet alleen om veiligheid, comfort is minstens zo belangrijk voor je medewerkers. Werken op een koud kantoor of pauze houden in een koude keet op een bouwplaats is niet aangenaam. Investeren in een fijn binnenklimaat is daarom belangrijk.

Iets extra’s doen
Door je verantwoordelijkheid te nemen als werkgever zorg je niet alleen dat je juridisch gezien aan je plichten voldoet, het is ook een kans om je medewerkers te laten zien dat je om hun welzijn geeft. Je kunt bijvoorbeeld netjes je bedrijfsterrein strooien, maar je kunt ook een stap verder gaan en je medewerkers uitrusten met een antivries-spray voor de voorruit, een warmhoudbeker voor koffie of thee voor onderweg en handschoenen met je bedrijfslogo erop.

Kortom; er zijn genoeg mogelijkheden om je medewerkers een beetje extra comfort te bieden in deze wintermaanden. Zo komen je medewerkers niet alleen veilig, maar ook aangenaam van A naar B.

Wil je meer weten over het winterklaar maken van je bedrijf? Ontdek dan onze brochure "Office Snow-How".

Lees ook onze andere blogs ›

Maar wie regelt dat eigenlijk; die thuiswerkplek?

Niemand zal ooit nog de periode vergeten waarop we plotseling massaal vanuit huis moesten werken. Redelijk onvoorbereid gingen we creatief aan de slag met de manieren waarop we ons dagelijkse werk konden uitvoeren. Met veel provisorische thuiswerkplekken tot gevolg. Maar wie regelt dat eigenlijk; die thuiswerkplek? Nu de tendens is dat we voorlopig blijven thuiswerken, zelfs na de coronapandemie, is het interessant om te kijken wie er verantwoordelijk is voor de thuiswerkplek: de werkgever of de werknemer?

Wanneer is je medewerker een ‘thuiswerker’?
Om te beginnen is het interessant om te onderzoeken wanneer er sprake is van thuiswerken. Door de Nederlandse wet wordt dit begrip gedefinieerd als: een werknemer die meer dan twee uur per dag vanuit huis werkt. In de Arbowet komt het begrip thuiswerken echter niet voor. Wel kennen we ‘plaatsonafhankelijke arbeid’, wat in de buurt van thuiswerken komt, en daar geldt een verlicht arbo-regime voor. Dit houdt in dat bepaalde verplichtingen niet gelden als het gaat om brandgevaarlijkheid, vluchtwegen en de aanwezigheid van toiletten. Als mensen thuiswerken hoeven werkgevers dus geen protocol op te stellen voor de eerdergenoemde zaken. Daarnaast gelden voor plaatsonafhankelijke arbeid dezelfde regels, wat betekent dat de werkgevers zorg moeten dragen voor een verantwoordelijke werkplek.

Controleren of medewerkers een goede werkplek hebben
Een verantwoordelijke thuiswerkplek is een ergonomische werkplek. Medewerkers moeten dus in staat zijn om een goede houding aan te nemen. De basis is een verstelbaar bureau en bureaustoel, maar daarnaast is ook een losse monitor of laptopstandaard nodig en een los toetsenbord om ervoor te zorgen dat een medewerker rechtop zittend zijn werk kan zijn. Zonder deze hulpmiddelen werken medewerkers al snel voorovergebogen over een laptop. Dat kan voor een paar uurtjes geen kwaad, maar zodra een medewerkers meer dan twee uur achter elkaar in deze houding werkt, kan dit al klachten veroorzaken.
Naast de plicht om een goede thuiswerkplek te faciliteren, heeft de werkgever ook de plicht om te controleren of een thuiswerkplek daadwerkelijk ergonomisch is ingericht. Ook de Arbodienst kan volgens de wet ergonomische thuiswerkplekken controleren. De kans is klein, maar bestaat wel. Hoe kun je als werkgever zorgen voor een juist ingerichte werkplek? Een goede tip is om te kiezen voor eenduidigheid. Je kunt werknemers bijvoorbeeld zelf laten kiezen uit een vooraf geselecteerd assortiment. Door het assortiment zelf te bepalen, weet je zeker dat iedere werknemer de juiste hulpmiddelen heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers een goede uitleg krijgen bij het installeren en gebruiken van de nieuwe werkplek. Je kan nog zo’n ergonomische stoel aanschaffen, maar als deze niet juist wordt ingesteld heeft het geen nut.

Uiteindelijk moeten we niet vergeten dat werkgevers zelf ook baat hebben bij een goede thuiswerkplek voor medewerkers, want een goede werkplek voorkomt houdingsklachten bij werknemers die mogelijk tot langdurig verzuim leiden, zoals ernstige RSI-klachten.

Meer weten?
Wil je meer weten over het faciliteren van een gezonde thuiswerkplek voor medewerkers? Neem dan contact op met onze furniture experts Annemijn Berings via annemijn.berings@officedepot.eu of Gerard Paanakker via gerard.paanakker@officedepot.eu.

Of wil je meer weten over de verplichtingen van werkgevers rondom (ergonomisch) thuiswerken? Kijk dan naar ons webinar ‘Hoe organiseer je een gedegen thuiswerkbeleid’ met Annemijn Berings van Office Depot, Peter Verdegaal van Bakker Elkhuizen en Niki van Mook van De Jong Van Mook Advocaten.

Lees ook onze andere blogs ›

Proactief tegen een winterdip: vijf tips om je door het donkere seizoen te loodsen

Wanneer de nachten langer worden en de zon steeds minder door het raam of op het bureau schijnt, wordt het onmiskenbaar duidelijk: het donkere, koude seizoen is aangebroken. Velen van ons maken daardoor een verhoogde kans op een winterdip. Daarom hebben we vijf praktische tips samengesteld, waardoor je minder snel in een sombere stemming raakt. Het motto: zodra het buiten koud en oncomfortabel wordt, maken we van het (thuis)kantoor een comfortzone!

1. Zorg voor voldoende warmte
Als je je handen en voeten warm houdt, zorg je ervoor dat de slijmvliezen in je neus en keel beter van bloed worden voorzien en zo je immuunsysteem versterken. Eenvoudige hulpmiddelen die je deze behaaglijke warmte brengen, zijn bijvoorbeeld een dik paar sokken of een warme kop soep tussen het werken door.

2. Praat (virtueel) met collega's
Wist je dat ook verwaarloosde sociale contacten een rol spelen bij het krijgen van een winterdip? Zeker tijdens de pandemie is dit een gevoelige kwestie: door het thuiswerken zitten we veelal in dezelfde ruimte en vaak ook zonder directe gesprekspartner. Dit kan zorgen voor een domper qua stemming. Vooral degenen die in de winter met privé- of professionele problemen worden geconfronteerd, lopen veel risico. Het kan helpen om met collega's te praten – het liefst met een kop koffie of thee op anderhalve meter afstand, maar anders via een online (video)gesprek.

3. Afwisselende temperaturen tijdens het douchen
Durf jij het aan? Douchen met wisselende temperaturen is iets voor iedereen die de dag opgewekt wil beginnen. Afwisselende prikkels met warm en koud water stimuleren de bloedsomloop en de doorbloeding van je lichaam. Je immuunsysteem, stofwisseling en stemming profiteren hiervan! Tip: begin met warm water, wissel dan tweemaal naar koud water. Gegarandeerd een frisse start van je dag!

4. Ventileer regelmatig
Het is algemeen bekend dat het risico op infectie momenteel een constant probleem is. En juist bij een droge verwarmingslucht in de winter kunnen virussen en bacteriën zich verspreiden tot in onze slijmvliezen. Ga daarom tussendoor gewoon de deur uit om een frisse neus te halen. Gooi ook regelmatig een deur of raam open. Dit zorgt ervoor dat je de verspreiding van ziektekiemen tegengaat.

5. Decoratie en licht
Een doorslaggevende factor voor ons gevoel is de algehele sfeer van een ruimte, waar planten en decoratie zeker aan bijdragen. Slechts een paar planten in kleurige potten brengen zowel op kantoor als in het thuiskantoor een levendig accent. Een andere stemmingsverbeteraar zijn foto's van familie en vrienden met positieve herinneringen. Wat je zeker niet mag vergeten, is de invloed van licht en lampen. Met een comfortabel, warm kamerlicht kan het tekort aan buitenlicht gemakkelijk worden gecompenseerd.

Ben jij eraan toe je thuiskantoor een vrolijke touch-up te geven? Met onze kleurrijke LEITZ WOW geef jij je (thuis)kantoor een metamorfose. Op naar een lichter en kleurrijker kantoor!

Lees ook onze andere blogs ›

Een professionele thuiswerkplek faciliteren voor medewerkers

‘Werk alleen op kantoor als het écht niet anders kan’. De aangescherpte maatregelen maken duidelijk dat we voorlopig nog aan onze thuiswerkplek gekluisterd zitten. Dit maakt de noodzaak van een fatsoenlijke werkplek in huis nog groter. Als oplossing levert Office Depot speciale thuiswerkplek-pakketten. Hiermee kunnen werkgevers een professionele thuiswerkplek aanbieden aan het personeel.

WIJdezorg is een van de eerste organisaties die deze pakketten heeft uitgeprobeerd. Simon Francken, Hoofd algemene zaken WIJdezorg: “Het personeel dat normaal gesproken op kantoor werkt, komt bij ons in aanmerking voor een thuiswerkplek. Office Depot heeft voor ons een brochure samengesteld die bestaat uit verschillende bureaus, bureaustoelen en diverse accessoires zoals een lapstopstandaard of stoelmat. Via een overzichtelijke bestellijst kunnen onze medewerkers aanvinken in welke producten ze interesse hebben.”

De medewerkers van WIJdezorg kunnen kiezen uit verschillende pakketten, een standaard werkplek met een basis bureau en bureaustoel of een luxere werkplek met bijvoorbeeld een automatisch verstelbaar zit-stabureau. De standaard werkplekken zijn voor de medewerkers geheel vergoed en voor de luxere opties wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd. Gönül Yüksel Gündogdu, accountmanager bij Office Depot: “Office Depot heeft extra voordelige en gezonde werkplekpakketten samengesteld voor de leden van Intrakoop. Dit zorgde ervoor dat zelfs bij de luxe thuiswerkpakketten slechts een kleine bijdrage nodig was van medewerkers.”

Bij het samenstellen van de thuiswerkpakketten is ook rekening gehouden met de verschillende woonwensen van medewerkers. Medewerkers kunnen kiezen uit uiteenlopende kleuren en uitvoeringen van bureaus, stoelen en accessoires, zodat de thuiswerkplek goed aansluit bij de inrichting in huis.

Gönül: “Ik vind het mooi om te zien dat een werkgever zoals WIJdezorg zo’n initiatief neemt voor medewerkers. Dat is belangrijk om je medewerkers klachtenvrij te houden. Het werken aan een keukentafel op een ‘gewone’ stoel, zorgt namelijk al snel voor een verkeerde houding met alle klachten van dien. Vanuit Office Depot houden we de stelregel van twee uur aan. Als je per dag langer dan twee uur werkt achter een laptop, is het belangrijk dat zowel een bureau als stoel verstelbaar is. WIJdezorg geeft het goede voorbeeld door de verantwoordelijkheid te nemen en medewerkers te faciliteren met een professionele werkplek.”

Simon Francken, WIJdezorg: “Door onze samenwerking met Office Depot bieden we een goede thuiswerkplek voor onze medewerkers. Office Depot levert niet alleen de werkplekken aan huis, maar kan ze desgewenst ook volledig installeren. Onze medewerkers zijn blij met dit initiatief en maken er al volop gebruik van. Kortom: een mooie samenwerking.”

Lees ook onze andere blogs ›

5 x koffieroutines op Internationale Koffiedag

Een bakkie pleur, troost, of gewoon: koffiedrinken; dat is toch wel iets typisch Nederlands. Deze week is het Internationale Koffiedag: een goed moment om stil te staan bij onze koffiegewoonten. Wanneer drinken we koffie en met wie? Wat voor variant vinden we het allerlekkerst?

Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 2,6 kopje koffie per dag en hiermee staan we in de top drie van meest koffiedrinkende burgers. Alleen in Finland en Zweden drinken ze nog meer koffie. Voor Nederlanders is koffie dus best een thema. Daarom zijn we benieuwd hoe en wanneer onze Office Depot collega’s koffiedrinken.

Versgemalen bonenkoffie

De favoriete koffie van zowel Oswin, Sales Manager Key Accounts als John, trainer SMB & CSC BNLX-DACH, is sterke zwarte versgemalen bonenkoffie. John start zijn ochtend zelfs direct met twee espresso’s. “Het liefste drink ik koffie van vers gebrande koffie uit hele bonen zonder toevoegingen. Maar ik heb ook een zwak voor filterkoffie van Folgers uit Amerika.”

Ook Annemijn, eindverantwoordelijke Projectinrichting en Meubilair, drinkt haar koffie het liefste zwart en lekker sterk. In de ochtend drinkt ze haar koffie in pyjama aan de keukentafel, terwijl de kinderen hun ontbijtje eten. “Dan kletsen we alvast over dat we die dag allemaal gaan doen”. Annemijn vindt zichzelf best een kritische en haast verwende koffiedrinker. Ze kiest namelijk alleen voor koffie als ze kwaliteit verwacht. “Als ik ergens ben waar ik vermoed dat de koffie uit een automaat komt, kies ik liever voor water of thee.”

Een goede reden om bij te kletsen

Daarnaast is koffie voor Annemijn vooral een ‘gezellig moment’. “Ik drink het ook graag na het avondeten met mijn partner of in het weekend met vriendinnen op het terras. Ook vind ik het een goede reden om met collega’s even één op één bij te kletsen.” Naast Annemijn is ook Rob, L&D Business Partner Benelux – Dach, een frequent koffiedrinker. De favoriete koffie van Rob is ook sterke en zwarte bonenkoffie en dat drinkt hij meestal de hele dag door, soms zelfs vlak voordat hij naar bed gaat. “Als mijn vrienden ‘s avonds beginnen aan een biertje of wijntje, drink ik meestal nog een extra bakkie (of meer).”

Voor Michel, Sales Manager Business Development Benelux, is het favoriete koffiemoment de zondagochtend. “Met mijn gezin uitgebreid ontbijten met warme afbakbroodjes, een eitje en uiteraard een zelfgemaakte cappuccino gemaakt met havermelk. Dat is voor mij echt genieten.” Bij Jolien, Business Development Manager BNLX, geldt de regel: ’s morgens voor de koffie niet zeuren! “Als je mij eerder stoort, is aanspreken op eigen risico.” Gelukkig drinkt Jolien haar eerste kop al direct na het wakker worden. Overigens drinkt ze haar ochtendkoffie het liefste alleen en warm, maar dat is best een uitdaging met twee kleine kinderen. De koffiemomenten later op de dag deelt ze het liefste met goed gezelschap. “Dat is mijn partner, maar ook zeker mijn collega’s!”

Uit deze mini steekproef onder collega’s kunnen we stellen dat zwarte bonenkoffie behoorlijk populair is en dat het Nederlands gemiddelde van 2.6 kopje ruimschoots is overstegen! Hoewel de routines uiteenlopen, lijkt het voor de gemiddelde Office Depot’er de hele dag door een goed moment voor koffie.

Wil je je koffievoorraad aanvullen? Bekijk dan hier een selectie uit ons duurzame koffieassortiment met koffie van leveranciers die zich richten op duurzaamheid en eerlijke prijzen voor de boeren. Want dat is uiteindelijk waar Internationale Koffiedag voor bedoeld is.

Namens het hele team van Office Depot,
Fijne Internationale Koffiedag!

Lees ook onze andere blogs ›

Duurzaam handelen, kopen en communiceren - dé groene manier om de planeet te beschermen


Auteur: Michel Wanner, Sales Manager Business Development Benelux bij Office Depot

Van 12 tot en met 18 oktober 2020 vindt de Nationale Recycleweek plaats. Deze week worden bedrijven en consumenten opgeroepen om oude elektrische apparatuur weg te brengen naar één van de gemeentelijke milieustraten of 10.000 inzamelpunten in Nederland.

De Nationale Recycleweek is niet voor niets in het leven geroepen. Eén huishouden heeft gemiddeld al zo’n honderd elektrische producten in huis waarvan een deel in lades ligt te verstoffen. Denk hierbij aan oude mobieltjes, elektronische tandenborstels of een oude printer. Te vaak worden deze apparaten tijdens een opruimwoede nog bij het reguliere afval gegooid. En dat terwijl deze producten vaak nog waardevolle grondstoffen bevatten die op deze manier niet goed gerecycled kunnen worden en verloren gaan. Zonde in onze ogen, en daarbij onnodig.

Het draait om bewustwording
Eén van de belangrijkste succesfactoren voor de Nationale Recycleweek, is bewustwording. Elektronische apparaten, verlichting en batterijen horen nu eenmaal niet bij het reguliere afval, waar ze nog té vaak terechtkomen. Mensen gooien toch ook glas in een glasbak en papier in een papierbak? Zo moet het ook normaal worden om elektrische apparaten in de juiste afvalbak te stoppen of om ze af te geven in een winkel of bij de milieustraat. Wij, als leverancier van vele elektronische apparaten, nemen hierbij onze verantwoordelijkheid en dragen bij aan dit stukje bewustwording. In klantgesprekken, in onze missie en via onze communicatiekanalen.

De milieustrategie van Office Depot
Maar hier blijft het niet bij. Bij Office Depot zijn we niet alleen gepassioneerd over wat we doen, maar ook over hoe we dit doen en welke invloed dit heeft op de wereld om ons heen. Dat wij het milieu prioriteit geven komt tot uiting in onze wereldwijde milieustrategie. Alles draait om de volgende pijlers: duurzaam in- en verkopen, duurzaam handelen en duurzaam communiceren. Door deze aanpak uit te dragen en actief te communiceren naar onze klanten, willen we ook daar het ecologisch bewustzijn verbeteren. Maar wat houdt zo’n duurzaamheidsstrategie nou concreet in en vooral hoe kan jij profiteren van een dergelijke strategie?

Drie voorbeelden van centrale bouwstenen van onze duurzaamheidsstrategie:

 • Efficiënte consolidatie van ons aanbod
  Regelmatig krijgen we de vraag vanuit onze klanten hoe zij hun inkoopproces beter kunnen consolideren. We gaan dan graag met ze om de tafel om het huidige inkoopproces onder de loep te nemen om mogelijkheden te identificeren om bestellingen te consolideren. Dit vermindert het aantal leveringen en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot. Doordat wij in de volledige vraag naar kantoorbenodigdheden, elektronische apparaten, meubilair, drukwerk en schoonmaak- en hygiëneproducten kunnen voorzien, is zo’n consolidatieproces goed te verwezenlijken.
 • Eigen terugnamesysteem voor inkt en toner
  Extra bijzonder is ons eigen merk cartridges voor laserprinters, waarvoor we een speciaal recyclingprogramma hebben ontwikkeld. Alle lege inkjet- of tonercartridges die ter recycling worden aangeboden, worden gereviseerd of afgevoerd zodat er geen afval wordt geproduceerd. Bovendien zijn de verpakkingsdozen van de tonercartridges 100% recyclebaar. Hierdoor wordt het verbruik van natuurlijke hulpbronnen zoals olie en nieuwe materialen geminimaliseerd.
 • Koop groen
  Maar het blijft natuurlijk niet alleen bij het verduurzamen van je inkoopproces. Er wordt namelijk ook steeds meer gelet op de inkoop van duurzame producten. In onze Green Catalogus vind je daarom meer dan 2.000 duurzaam gecertificeerde producten, waarmee je een groener kantoor kunt verwezenlijken. Een betere wereld begint hier link Green Catalogus.
Lees ook onze andere blogs ›

Hoe houd je je werkplek deze herfst griepvrij?


De R zit weer in de maand, wat betekent dat het griepseizoen officieel geopend is. Afgelopen maart stond op de website van NOS nog een artikel met de kop ‘Waarom is er meer aandacht voor corona dan voor griep?’ Helaas hebben we het antwoord op deze vraag het afgelopen half jaar eigenhandig ontdekt. Verkouden op kantoor aankomen is dan ook echt verleden tijd. Maar wat kun je zelf doen om je eigen werkplek, zowel op kantoor als thuis, griepvrij te houden? In deze blogs vind je een aantal tips.

Tip 1: regel een eigen toetsenbord en muis
De eerste tip is kort maar krachtig: werk je regelmatig een paar dagen op kantoor? Zorg er dan voor dat je bezit over een eigen toetsenbord en muis. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het toetsenbord en de muis één van de grootste bron van bacteriën zijn op kantoor. Zelfs de deurknop van het toilet bevat minder bacteriën.

Tip 2: spreek verkouden collega’s aan
Vóór het coronatijdperk verdienden collega’s die snotverkouden naar het werk kwamen een soort van respect: ‘wat een diehard’. Dit soort mensen maakten het voor anderen steeds lastiger om met een verkoudheid thuis te blijven. Het positieve aan de coronacrisis is dat het korte metten maakt met deze gekke eigenaardigheden van de kantoorcultuur. Als je je nu verkouden op kantoor durft te laten zien, wordt je dat niet in dank afgenomen. Mochten er nu tóch collega’s zijn die met een raar hoestje op kantoor verschijnen, neem de situatie dan in eigen hand en durf deze collega (of zijn of haar manager) hierop aan te spreken.

Tip 3: zorg voor frisse lucht in je huis
Nu we massaal thuiswerken, is de luchtkwaliteit in ons huis steeds belangrijker. Blijf je huis goed ventileren door iedere ochtend de ramen van de woon- en slaapkamer(s) open te zetten. Zo voorkom je dat je huis een broedplaats wordt voor bacteriën. Verkoudheid wordt namelijk niet door koud weer veroorzaakt, maar door virussen en bacteriën. Nu denk je misschien: waarom woeden verkoudheidsvirussen dan met name in de winter? Dat komt omdat we dan vaker bij elkaar binnen zitten waardoor virussen gemakkelijker kunnen overspringen. En in een slechte geventileerde ruimte gaat deze overdracht extra snel. Daarom is dagelijks ventileren zo belangrijk, zowel in huis als op kantoor.

Tip 4: zorg voor goede schoonmaakmiddelen
Het is belangrijk om schoonmaakmiddelen in huis te halen die daadwerkelijk bacteriën doden en niet alleen een frisse geur verspreiden.

Bij Office Depot hebben we een overzicht gemaakt van relevante hygiëne producten voor de werkplek, bekijk hiervoor onze brochure.

Hopelijk blijf je met deze tips deze winter griepvrij. En mocht je nu toch geveild worden door de griep, dan is ons advies: blijf lekker onder de wol.

Lees ook onze andere blogs ›

Medewerkers stellen wel degelijk hun bureaustoel in

- Resultaten Office Depot poll op LinkedIn


Je kunt wel een ergonomische en luxe bureaustoel kopen; als je deze niet juist instelt heb je er weinig aan. Het belang van een goed ingestelde stoel proberen we bij Office Depot continu aan onze klanten duidelijk te maken. Het succes van onze producten is er tenslotte van afhankelijk. Toch hebben we de indruk dat in de praktijk medewerkers vaak alleen de hoogte instellen, terwijl dat absoluut niet voldoende is voor een goede werkhouding. Maar goed, een indruk hebben van iets, is in feite gewoon een aanname. Daarom besloten we de proef op de som te nemen en openden we een poll op LinkedIn met de vraag: ‘Heb je de bureaustoel waarop je nu werkt ingesteld?’

De resultaten* waren voor ons, op zijn zacht gezegd, nogal verrassend. Het merendeel, maar liefst 59 procent, blijkt namelijk zijn of haar bureaustoel volledig in te stellen. En met volledig bedoelen we naast het instellen van de hoogte, ook het benutten van alle andere opties die de stoel biedt, zoals de verstelbare armleuningen en rugleuning. Een positief resultaat dus!

En die andere 40 procent?
Hoewel we heel blij worden van de uitslag van deze poll, moeten we niet vergeten dat hieruit ook blijkt dat zo’n 40 procent nog niet zijn of haar bureaustoel (volledig) instelt. Van deze groep geeft 19 procent aan zijn of haar stoel niet in te stellen en 13 procent stelt alleen de hoogte in. Daarom hieronder een stappenplan voor een goed ingestelde bureaustoel.

Stappenplan bureaustoel instellen

 1. Stel de hoogte van je bureaustoel in waarbij je zorgt dat je benen in een hoek van 90 graden staan en je je voeten plat op de grond zet.
 2. Stel je armleuningen zo in dat je armen in een hoek van 90 graden op de armleuningen rusten. Voorkom opgetrokken schouders, let er extra op dat je armen ontspannen op de leuningen liggen.
 3. erstel je bureau op precies dezelfde hoogte als je armleuningen. Schuif je armleuningen er dus niet onder!
 4. Stel je rugleuning in, hiermee voorkom je dat je onderuit gaat leunen (hetgeen iedereen automatisch doet). De knop om dit in te stellen zit meestal aan de linkerkant van je stoel. Op het moment dat je deze knop losdraait, geeft je rugleuning mee. Hierdoor past de stoel je aan je houding aan, waardoor je een actieve zithouding krijgt.
 5. Stel de tegendruk van je rugleuning in. De knop hiervoor zit meestal aan de onderkant van je stoel. Afhankelijk van je gewicht bepaal je hoe sterke tegendruk je wilt. Het allerbelangrijkste is dat je rugleuning genoeg steun geeft aan je rug.

Kun je je bureau niet in hoogte verstellen? Zorg dan dat je een voetenbankje hebt. Toch is een in hoogte verstelbaar bureau, zeker als je meer dan twee dagen thuiswerkt, wel echt een vereiste voor een goede zithouding. Idealiter stel je namelijk je bureau af op je stoel en niet andersom.

*N=84

Lees ook onze andere blogs ›

56 procent doet de was tijdens het thuiswerken

- Is het uitstelgedrag of gezonde afwisseling?


Thuiswerken is het nieuwe normaal; maar wat doen we zoal thuis tijdens kantooruren? Zitten we de hele dag achter ons scherm met wat koffiepauzes of benutten we thuis juist meer onze vrijheid? Office Depot zocht het voor je uit.

In een kleinschalig onderzoek, in samenwerking met Searchlab, ondervroeg Office Depot 122 thuiswerkers naar hun bezigheden tijdens het thuiswerken. En wat blijkt? Naast de gebruikelijke werkzaamheden, staan huishoudelijke taken met stipt op nummer één. Zo verwerkt meer dan de helft van de respondenten (56%) de volle wasmanden tijdens kantooruren en ruimt meer dan een derde (36%) het huis op. Daarnaast staat ook boodschappen doen, met zo’n 33 procent, in de top 3.

De hamvraag bij deze resultaten is echter; wat vinden we hiervan? Is het goed om je werk regelmatig te onderbreken of leidt het juist tot uitstelgedrag? Als het gaat om productiviteit van thuiswerkende medewerkers, lopen de meningen nogal uiteen, net zoals de resultaten van onderzoeken. De voorstanders van thuiswerken wijzen vooral op de onmogelijkheid van acht uur lang focussen, oftewel: onze hersenen hebben af en toe de tijd nodig om af te schakelen. De tegenstanders van thuiswerken vrezen vooral dat niet iedereen genoeg discipline heeft om productief aan de slag te gaan én te blijven. Daar kunnen we ons ook wel iets bij voorstellen.

Afwisselen van je houding
Over de productiviteit van thuiswerken wordt dus getwist. Maar vanuit Office Depot vinden we vooral het ergonomische aspect van thuiswerken interessant. En vanuit dat oogpunt gezien, is het onderbreken van je werk heel nuttig. De hele dag op een kantoorstoel zitten kan namelijk nogal wat gevolgen hebben voor je houding. Beweging en afwisseling zijn de toverwoorden voor een gezonde werkhouding. Wat dat betreft is het juist goed om een werkdag te onderbreken om even boodschappen te doen en in de weer te zijn met volle wasmanden.

Schuldgevoelens
Soms hoor je dat medewerkers zich weleens schuldig voelen als ze thuis de was doen of stofzuigen. Het voelt voor hen als een soort studieontwijkend gedrag, maar dat schuldgevoel is helemaal niet nodig. Zo langzaamaan zie je dat steeds meer werkgevers beseffen dat acht uur lang denkwerk verrichten (dat op kantoor vaak het geval is) haast niet haalbaar is. Het is goed om tussendoor even je hoofd leeg te maken én in beweging te komen.

Daarnaast zie je in de praktijk steeds vaker dat de werktijden niet langer in beton gegoten zijn. ‘s Avonds een uurtje je laptop openklappen omdat je ‘s middags even bent gaan lunchen in de stad, is voor veel werkgevers geen probleem meer. Dit maakt het kantoorwerk an sich een stuk flexibeler, luchtiger en gezonder.

Wij juichen het afwisselen van taken dus alleen maar toe. En op de momenten dat je wel achter je bureau zit, denk dan vooral aan een goede werkhouding! Want dat schiet er bij de meeste thuiswerkers nogal eens bij in. Hier schreven we eerder deze blog over Op kantoor werken we als de Koning en thuis als Quasimodo.

De 4 meest gestelde vragen over het invoeren van de 1.5 meter regel


Houtje-touwtje werk, dat is wat er gebeurt als managers een kantoor halsoverkop coronaproof maken. De anderhalve meter samenleving zal echter nog wel even voortduren, daarom is een goed doordachte voorbereiding belangrijk. We merken bij Office Depot dat er veel onduidelijkheden zijn bij het coronaproof maken van kantoren. Daarom fungeren onze furniture experts momenteel als ware 1.5 meter specialisten.

In deze blog beantwoorden de 1.5 meter experts Annemijn Berings en Gerard Paanakker de vier meest gestelde vragen over het coronaproof maken van de werkplek.

1. Mag je bij gebruik van plexiglaswanden wél naast elkaar zitten?
Annemijn: “Je kunt de plexiglasafscherming het beste vergelijken met het gebruik van mondkapjes; je gebruikt deze alleen op plekken waarbij je de 1.5 meter afstand niet goed kan waarborgen, bijvoorbeeld in vergaderruimtes. Je mag dus wél naast elkaar zitten als je plexiglasafscherming tussen twee vergaderplekken gebruikt. Maar het advies vanuit ons is wel: probeer zoveel mogelijk de 1.5 meter te waarborgen en gebruik alleen plexiglas waar dat praktisch gezien noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij de receptie of in vergaderruimtes.

Gerard: “Let bij de aanschaf van plexiglas goed op de kwaliteit ervan. Het ene plexiglas is het andere niet. Het hele dunne plastic, dat meer lijkt op folie, is bijvoorbeeld van mindere kwaliteit dan het stevige plexiglas.

2. Zijn flexwerkplekken nog steeds toegestaan?
Veel kantoren starten op met zogenoemde shifts, waarbij groepen medewerkers om de beurt naar kantoor mogen komen. Moet je, uit hygiënisch oogpunt, medewerkers een eigen plek geven? Annemijn: “Nee, dat is niet nodig. Als medewerkers bij aanvang en na afloop van hun werkdag de werkplek reinigen is dat voldoende. Zorg dus dat er genoeg schoonmaakmiddelen beschikbaar zijn. Het is echter wel aan te raden om medewerkers hun eigen toetsenbord en muis te geven. Als het gaat om de hoeveelheid bacteriën, kun je een toetsenbord vergelijken met een telefoon, wat een broedplaats is voor bacteriën. Hoewel uit onderzoek blijkt dat het virus niet lang overleeft op oppervlakten, adviseren wij om het zekere voor het onzekere te nemen.” Gerard vult aan: “In laboratoria gebruiken ze vaak speciale antibacteriële bureaubladen, deze bladen hebben bovenop MDF een speciale antibacteriële coating. Ik verwacht dat je dit soort bureaubladen de komende tijd ook steeds meer binnen kantoren gaat zien.”

3. Hoeveel mensen mogen er tegelijkertijd in de lift?
In veel grote kantoorcomplexen met +10 verdiepingen zijn medewerkers afhankelijk van een lift. Hoe zorg je dat liftgebruik veilig blijft? Gerard: “Maximaal twee personen per lift, met als voorwaarde dat je 1.5 meter afstand kunt houden. Anders één persoon per lift. Daarnaast is het slim om bij iedere lift 1.5 meter te markeren met vloertape, zodat medewerkers afstand bewaren bij het in- en uitstappen.”

4. Hoe voorkom ik dat het lawaaierig wordt op kantoor?
Door de 1.5 meter afstand regel zijn medewerkers genoodzaakt om luidruchtiger te overleggen dan gewoonlijk. En door het gebruik van plexiglas wordt de akoestiek in kantoortuinen minder fijn. Wat kun je hieraan doen? Annemijn: “Laten we vooropstellen; een goede akoestiek in kantoren wordt vaak vergeten. Maar dit is een bepalend aspect voor de sfeer op kantoor.” Gerard vult aan: “Wanneer mensen ergens om onduidelijke reden geen fijn gevoel hebben, bijvoorbeeld in een huis of in een restaurant, heeft dit vaak te maken met subtiele factoren, zoals de akoestiek of het binnenklimaat.”

Volgens Annemijn kun je met simpele aanpassingen ervoor zorgen dat je een goede akoestiek krijgt op kantoor. “Deel je ruimte op met grote zachte materialen, zoals hoge banken die je als overleghoek inricht. Mocht je die ruimte niet hebben, dan werkt het ook goed om vloerkleden te gebruiken. Daarnaast heb je ook speciale muurpanelen op de markt die zorgen voor een fijne akoestiek.”

Gedrag mogelijk maken
Uiteindelijk valt of staat een verantwoord 1.5 meter kantoor met het gedrag van medewerkers. Gerard: “Je ziet toch dat iedereen wat losser aan het worden is, soms iets te los. Het is belangrijk om medewerkers zoveel mogelijk te helpen om de regels na te leven. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van duidelijke looproutes met vloerstickers en plexiglasafscheidingen waar het waarborgen van de 1.5 meter lastiger wordt. Je kunt namelijk wel eisen dat medewerkers ver uit elkaar gaan zitten bij vergaderingen, maar als dat haast niet werkbaar is, worden de regels toch minder goed nageleefd. En dan is het onder aan de streep toch veiliger om naast elkaar te vergaderen met plexiglasafschermingen ertussen.”

Benieuwd welke materialen je nodig hebt voor het coronaproof maken van een kantoor? Bekijk de Office Depot ‘Back to Work’ catalogus.

Lees ook onze andere blogs ›

WORK A SUTRA – het afwisselen van je houding is het allerbelangrijkst


Door: Annemijn Berings en Gerard Paanakker (Office Depot)

’s Ochtends op de bank met een vers kopje koffie je mail checken en daarna een goede ochtendwandeling met de hond terwijl je vergadert met collega’s: thuis heb je pas écht alle vrijheid om te bepalen hoe je werkt. Niemand die het ziet. De experts van Office Depot en Sedus pleiten voor meer beweging tijdens je werkdag. Maar hoe integreer je die beweging daadwerkelijk in je thuiswerkdag?

Op kantoor voelt het vaak een beetje gek om steeds aan de wandel te gaan en je onbeschaamd uit te rekken, maar thuis heb je alle ruimte. Dit maakt thuiswerken misschien wel een stuk gezonder dan we vermoeden. Annemijn Berings, furniture expert bij Office Depot: “Op kantoor ervaar je vaak niet de vrijheid om zomaar ‘in en uit’ te lopen, dat is toch binnen de meeste kantoorculturen nog niet zo geaccepteerd. Thuis maken medewerkers veel vaker gebruik van die vrijheid.”

Waarom is het zo belangrijk om in beweging te blijven tijdens je werkdag? Gerard Paanakker, furniture expert bij Office Depot: “Lang in dezelfde houding blijven is funest voor je lijf, de druk op je spieren neemt toe waardoor deze slechter doorbloed raken. Het menselijk lichaam is ontworpen om in actie te zijn. Het klinkt cliché, maar zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd.”

Het beste is om iedere 20 minuten van houding te wisselen, al is het maar voor een korte pauze. Gerard: “Als hulpmiddel bestaat hiervoor speciale software die je een seintje geeft als je langer dan 20 minuten aan het werk bent en daarnaast concrete oefeningen geeft, zoals het rekken van je polsen. Maar je kunt ook, als huis-tuin-en-keukenmiddel, een simpele kookwekker op 20 minuten zetten.”

Stoppen met stilzitten
Hoewel het afwisselen van houdingen het allerbelangrijkste is, is een goed instelbare bureaustoel de basis. Met zo’n stoel kun je op iedere plek een goede houding aannemen, of je nu werkt aan de keukentafel, tuintafel of aan een bureau. Dit maakt dat zoiets statisch als een stoel, juist bijdraagt aan in beweging zijn: je kunt op verschillende plekken in huis met een fijne houding werken. Daarnaast is het belangrijk om ook op je stoel in beweging te blijven. Annemijn: “Op scholen wordt bij kinderen al van jongs af aan gehamerd op stilzitten, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. Het is beter, onder andere voor je bloedsomloop, om te draaien op je stoel en even lekker achterover te leunen.”

Gewoontedieren
We zijn gewend om thuis op dezelfde manier te werken als op kantoor: zitten op je stoel, met af en toe wat koffiepauzes en in de lunch een rondje wandelen. Gerard: “Het is zonde dat we de vrijheid van thuis niet méér uitbuiten. Al het leeswerk kun je bijvoorbeeld prima ergens anders doen, bijvoorbeeld in een hangmat of in bad.”

Maar er zijn ook andere manieren om te zorgen voor meer afwisseling in je houding. Annemijn: “Wat mij persoonlijk goed helpt, is een zit-sta bureau. Ik heb standaard taken die ik altijd staand doe, zoals al mijn vergaderingen. Ik hoop dat we dit soort bureaus meer gaan benutten als we terugkeren naar kantoor.”

Deze blog is gebaseerd op het webinar Work a Sutra van Sedus en Office Depot. Dit webinar gaat over het klaarstomen van kantoren voor de 1.5 meter economie en ergonomisch thuiswerken.

Lees ook onze andere blogs ›

Een hygiëne-kit voor je medewerkers; dit zit erin


Het advies ‘werk zoveel mogelijk thuis’ geldt nog steeds. Toch is de verwachting dat kantoren de komende maanden langzamerhand deels weer gaan opengaan, bijvoorbeeld met een halve bezetting. Hoe maak je het kantoor corona-proof? Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de 1.5 meter te waarborgen op je kantoor, maar er is nog veel meer dat je kunt doen om medewerkers met een veilig gevoel te laten terugkeren naar kantoor. Bijvoorbeeld iedere medewerker uitrusten met een eigen hygiëne-kit. Wil je hiermee aan de slag? In deze blog vind je inspiratie voor het samenstellen van zo’n kit.

1. Desinfecterende doekjes

Veel kantoren zullen opstarten in shifts, waarbij medewerkers wisselend op kantoor en thuis gaan werken. In de praktijk betekent dit dat werkplekken vooral flexplekken zullen zijn. Daarom zijn desinfecterende doekjes onmisbaar in de hygiëne kit. Medewerkers kunnen zo voorafgaand en na afloop van hun werkdag de werkplek reinigen. Dan gaat het niet alleen om het schoonmaken van het bureaublad, maar denk bijvoorbeeld ook aan het toetsenbord, de telefoon en de armleuningen van de stoel.

2. Mondkapjes

De mondkapjes, het blijft een omstreden onderwerp in Nederland: zijn ze nu wel of niet effectief in de bestrijding van Corona? Tijdens de laatste persconferentie gaf premier Mark Rutte opnieuw aan dat mondkapjes alleen in het openbaar vervoer nodig zijn, omdat daar de anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Op kantoor moet die anderhalve meter wel gewaarborgd worden en zijn de mondkapjes dus niet per se nodig. Toch kunnen deze kapjes je medewerkers wel degelijk een veiliger gevoel geven, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen in kleinere ruimtes. Daarom raden we aan om ook mondkapjes in de hygiëne-kit op te nemen, maar ze niet verplicht te stellen.

3. Desinfectiegel

Hoewel handen wassen belangrijk is in de strijd tegen corona, is het op kantoor niet handig als medewerkers extra naar het toilet of de keuken lopen om hun handen te wassen; hierdoor ontstaan tenslotte extra ontmoetingen. Het is beter om iedere werkplek uit de rusten met desinfectiegel, zodat de medewerkers tussendoor hun handen kunnen ontsmetten zonder hun werkplek te hoeven verlaten.

4. Eigen kantoorsetje

Het principe van ‘sharing is caring’ is nu even niet zo handig. Daarom is het wellicht verstandig om medewerkers uit te rusten met de standaard benodigdheden, zoals een eigen pen, schaar, markeerstift en schrijfblok. Aanvullend kun je ook nog denken aan - afhankelijk van het beroep uiteraard – een rekenmachine, nietmachine en perforator.

5. De inwendige mens

Er moet natuurlijk ook gedronken en gegeten worden, maar de gemeenschappelijke fruitmand en koffiecorner zijn een potentiële uitwisselingsbron van bacteriën. Je kunt je medewerkers daarom ook uitrusten met een eigen herbruikbare drinkbekers, theecollectie, suiker, roerstaafjes en fruit. Als je echt indruk wilt maken als werkgever, kun je iedere medewerker voorzien van een eigen mini snoeppot.

Hopelijk kun je met deze tips je medewerkers zo fijn en veilig mogelijk weer gedeeltelijk laten terugkeren naar kantoor. Wil je meer lezen over het corona-proof maken van een kantoor? Lees dan ook de blog: Hoe maak je een kantoor coronaproof?

Wil je hulp bij het samenstellen van een hygiëne-kit? Bekijk dan onze Back to Work catalogus of neem contact op met jouw accountmanager.

Lees ook onze andere blogs ›

Hoe maak je een kantoor coronaproof?


Een nieuwe situatie is altijd wennen, denk maar eens terug aan een van de eerste persconferenties. Rutte kondigt aan dat we geen handen meer mogen schudden, maar lijkt dit twee minuten daarna zelf alweer vergeten te zijn. Publiekelijk zagen we toch echt zijn uitgestoken hand richting Jaap van Dissel bewegen. Hoe helpen we medewerkers om zich coronaproof te gedragen als we straks weer richting kantoor gaan?


Nieuwe geitenpaadjes maken in ons hoofd, dat is eigenlijk waar het op neerkomt op de post-corona werkvloer. Met geitenpaadjes worden onofficiële paden bedoeld, denk aan de vertrapte ‘short cuts’ die je ziet ontstaan in het gras. Michel, Sales Manager: “Het principe erachter is dat wij, mensen, het onszelf graag gemakkelijk maken. Ons onderbewuste heeft voor standaard bezigheden de meest korte en snelle manier gecreëerd om van A naar B te komen. Dat zag je ook bij Rutte tijdens die beruchte persconferentie; handen schudden is – vooral voor een premier- haast een volautomatische gedraging.”


De kans is groot dat we in het post-corona kantoor ons op dezelfde manier blijven gedragen. We lopen een vaste route naar het toilet, gaan iedere dag op dezelfde plek zitten en staan naast elkaar te wachten bij de koffieautomaat. Opeens moeten we deze onbewuste gewoontes gaan aanpassen en dan heb je het dus over gedragsverandering.


Nieuwe geitenpaadjes aanleggen
Hoe kunnen we deze ingeslopen kantoorgewoontes doorbreken? Hiervoor is het noodzakelijk dat we ons bewust zijn van wat we doen. En dat is nu juist net wat ontbreekt bij de zogenoemde geitenpaadjes die ons brein heeft aangelegd. Michel: “Het is daarom aan organisaties om medewerkers hierbij te helpen en deze gedragsverandering te faciliteren, denk aan tools zoals vloerstickers voor duidelijke looprichtingen.” Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven goede en zichtbare hygiëne faciliteren op de werkplek. Annemijn, Business Development Furniture Manager bij Office Depot: “Denk bijvoorbeeld aan een grote zuil met desinfectiemiddel bij de ingang van het kantoor en bij de uitgang van de toiletten en aan desinfectiedoekjes op ieder bureau.”


Daarnaast helpt het als de werkplekken zodanig aangepast worden, dat er een hele nieuwe ruimte ontstaat. Zo doorbreek je al voor een groot deel de vaste routines van medewerkers. Annemijn: “We zijn nu bezig met het ontwerpen van vloermatten die de anderhalve meter aangeven. Dit soort tools zijn essentieel om mensen houvast te geven op kantoor, zodat het duidelijk wordt wanneer je het ‘goed’ doet. Daarnaast hebben we ook plexiglas tussenwanden in ons assortiment. Hiermee kun je bijvoorbeeld de receptie afschermen of werkplekken naast een looppad afzonderen.”


Michel: “Uiteindelijk ligt de eindverantwoordelijkheid bij de medewerker zelf, maar als organisaties de gedragsverandering die nodig is zo goed mogelijk faciliteren door het gebruik van tools en hygiënekits, dan kan de anderhalve meter samenleving wel eens boven verwachting gaan functioneren.”


Wil je weten welke hulpmiddelen je nodig hebt voor een coronaproof kantoor? Bekijk de Back to Work catalogus van Office Depot.

Lees ook onze andere blogs ›

De 24-uurslevering is vaak niet duurzaam; hoe ga je hiermee om?


Door: Michel Wanner, Sales Manager Business Development bij Office Depot


Vandaag besteld, morgen in huis. Dit is het credo van de gemiddelde webshop en zorgt voor een ultiem gemak voor de klant. Bij Office Depot zijn we daar niet anders in en leveren we standaard bestellingen meestal de volgende dag. Maar hoe verhoudt deze ‘morgen in huis’ belofte zich tot de trend duurzaamheid. Ben je wel een duurzaam bedrijf als je een verzending binnen 24 uur garandeert? Hoe ga je als bedrijf hiermee om?


Als het gaat om duurzaam handelen, is alles een stuk transparanter geworden. Denk aan de logo’s op producten, zoals de toevoeging ‘bio’ of Co2-neutraal’. Hierdoor weten we, in grote lijnen, wat de impact van het product of de dienst is op de aarde. Het vormt feedback op ons handelen. Hierdoor is het tegenwoordig gemakkelijker om duurzame keuzes te maken, maar dat betekent niet dat je alles (in een keer) kunt verduurzamen. Een organisatie moet keuzes maken hierin; zoals bijvoorbeeld: wil ik snel of duurzaam leveren?


Wat verduurzaam je en wat niet?
Wat voor aspecten je binnen je bedrijf wel of niet verduurzaamt en welke prioriteit hebben, hangt samen met je propositie, het soort business en uiteraard je financiële middelen. Als je online boodschappen levert, zal die 24-uurs levering belangrijker zijn voor je business dan wanneer je schoenen verkoopt. Maar in het geval dat je niet duurzaam kunt transporteren, kun je wel je voetafdruk minimaliseren, bijvoorbeeld door je Co2-uitstoot te compenseren. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld het laten planten van bomen.

Wat betreft duurzaamheid zie je dat er steeds meer alternatieven komen om te compenseren, zoals CO2-neutraal leveren. Dat is bijvoorbeeld iets wat we binnen Office Depot doen via Climatepartner.


Inzicht in het meest duurzame moment van levering
Uiteindelijk is de afweging tussen de 24-uurs levering en duurzaam transporteren dus per bedrijf anders. Deze inschatting laten we over aan de klant zelf, hoewel we wel graag challengen. Het aanbieden van duurzame keuzes, zie je bij steeds meer bedrijven terugkomen. Zo zie je bij webshops in de check-out bijvoorbeeld wat het meest duurzame moment is om je pakketje te leveren. Door de keuze voor een duurzame levering bij klanten neer te leggen, laat je ze zelf de inschatting maken of een snelle levering nodig is of niet. Als klanten kiezen voor een duurzame levering dan biedt Office Depot verschillende opties aan. Denk aan het opsparen en bundelen van bestellingen, waardoor we bijvoorbeeld wekelijks in plaats van dagelijks leveren. Dit is naast duurzamer ook voordeliger dan meerdere keren op en neer rijden voor iedere bestelling. Grote bedrijven hebben soms wel vijftig medewerkers die afzonderlijk van elkaar bestellingen plaatsen. Maar wat de klant ook kiest, uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat de klant een oplossing krijgt die goed bij de business aansluit, dat is een randvoorwaarde voor het implementeren van houdbare duurzame oplossingen.

Ben je benieuwd hoe we ook jouw organisatie kunnen helpen met het inrichten van duurzame leveringen? Neem dan contact op met Michel Wanner via michel.wanner@officedepot.eu.

Lees ook onze andere blogs ›

Thuiswerken met baby’s en kinderen, hoe doe je dat?

Het einde van de thuiswerkperiode lijkt nog niet in zicht; hoe zorg je ervoor dat je ook deze nieuwe thuiswerk-week weer doorkomt? Als je een thuiswerkende ouder bent, zijn de dingen waarmee je worstelt vaak afhankelijk van de leeftijd van je kind. Daarom vind je in deze blog tips per leeftijdscategorie.

Tips voor thuiswerken met baby’s en dreumesen

Laten we beginnen bij het begin; de baby’s en dreumesen. Waarschijnlijk slapen zij nog twee à drie keer per dag, waardoor je toch nog wat momenten hebt om geconcentreerd te werken. Het nadeel is echter dat ze nog geen gehoor geven aan het geluid ‘sstt’, waardoor online vergaderingen bijwonen wellicht wat moeizaam kan zijn door gebrabbel en gejammer op de achtergrond.

Maar hier is gelukkig wel een noodoplossing voor: zorg voor een behoorlijke voorraad snacks in huis. En kies met name de snacks waar ze wel even zoet mee zijn, denk aan appels, krentenbolletjes, soepstengels of rozijntjes. Plaats je kleine druktemaker vervolgens in een wipper of kinderstoel en schuif ze voor hun favoriete vermaak: de televisie. Nog op zoek naar een goed programma? De liedjes van juf Roos worden door de allerkleinsten meestal wel goed gewaardeerd.

Tips voor thuiswerken met peuters en kleuters

Het voordeel van peuters en kleuters is dat ze inmiddels begrijpen wat je zegt en hun behoeften redelijk kunnen uitstellen, hierdoor kun je al met schema’s gaan werken. Maak een schema met duidelijke pictogrammen met de dagindeling en gebruik de schermtijd van je kinderen om zelf te werken. Kies bijvoorbeeld het tijdslot na de lunch van 13.00 tot 15.00 uur als schermtijd. Normaliter zou je dit wellicht te lang vinden, maar deze periode is slechts tijdelijk. Wees dus een beetje coulant met je eigen principes.

Daarnaast is het ook goed om je kinderen duidelijk te maken dat als je achter je laptop zit, je niet gestoord kunt worden. Mocht het zo zijn dat je partner ook thuiswerkt, dan kun je onderling een schema maken met daarin wie wanneer op de kinderen let.

Tips voor thuiswerken met basisschoolkinderen en scholieren

Als je thuis vergezeld wordt door kinderen in de basisschoolleeftijd en (pre)pubers heb je het zwaar, laten we er geen doekjes om winden. Want je bent niet alleen met je eigen werk bezig, maar je hebt er ook een nieuwe baan als docent bij. Hoe zorg je dat je thuis onderwijs kunt geven en ook aan je eigen werkt toe komt?

Ook hier is het maken van schema’s weer een uitkomst. Dit geeft kinderen structuur, net als op school. Maak een duidelijk dagschema met lessen en pauzes en maak ook aanvullende afspraken met je kinderen. Zoals op welke momenten je beschikbaar bent voor huiswerkvragen. Zo voorkom je dat je kind je continu overspoelt met vragen en je niet aan je eigen werk toekomt. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk de bestaande routine van je kinderen aan te houden, door het schoolwerk voor je kinderen tussen 9.00 en 15.00 uur in te plannen. Zo kun je zelf hopelijk nog wat werken tussen 15.00 en 17.00 uur. Nog een allerlaatste tip; wees een beetje lief voor jezelf. Iedere dag vers koken kan bijvoorbeeld ook wel een keer plaatsmaken voor een thuisbezorgde pizza of patat.

Hopelijk kun je met deze tips weer vol goede moed een nieuwe week thuiswerken in. Als afsluitende tip voor de perfectionisten onder ons: accepteer dat je de komende tijd op alle fronten tekortschiet. Als ouder, als partner, als zoon of dochter, als werknemer en als tijdelijke docent van je kinderen. Je kunt op al deze gebieden waarschijnlijk niet de aandacht geven die je eraan zou willen geven. Helemaal niet leuk natuurlijk, maar onthoud dat je best doen in deze situatie al meer dan genoeg is!

Wil je meer tips over thuiswerken? Lees dan bijvoorbeeld hoe je je keukentafel omtovert in een fatsoenlijke werkplek. Of bekijk onze aanbevelingen voor het professionaliseren van je thuiswerkplek, denk aan een in hoogte verstelbare bureaustoel, laptopstandaard en allerlei opbergmogelijkheden.

Lees ook onze andere blogs ›

Zo kun je wél georganiseerd thuiswerken

Het is een beetje behelpen, fulltime thuiswerken. Natuurlijk zijn er mensen die over een heuse studeerkamer beschikken, maar veel zullen het moeten doen met een bureautje op zolder of met een laptop opengeklapt aan de keukentafel. En dan hebben we het nog niet gehad over het storende gezelschap van mede-thuiswerkende echtgenoten, studie-ontwijkende pubers of jengelende peuters. Hoe breng je structuur aan je thuiswerkdag?

Soms bevindt kennis zich dichterbij dan je denkt: we vroegen het onze eigen Office Depot’ers.

1. Maak per dag een duidelijk schema

Volgens veel Office Depot’ers hangt het succes van thuiswerken samen met een duidelijk schema. Michel, sales manager: “Door je agenda af te stemmen op die van je partner en het maken van een duidelijk schema, voorkom je dat je tegelijk een online meeting probeert te volgen aan dezelfde keukentafel.”

2. Zet je nieuwsmeldingen uit

Een andere veelgenoemde tip: negeer nieuwsmeldingen of zet deze meldingen uit. Via je laptop, tv en smartphone stromen de Coronaberichten continu binnen en dat kan je behoorlijk afleiden van je werk. Jose, accountmanager: “Ik heb vaste tijden waarop ik het nieuws bekijk”. Collega accountmanager Mohammed vult aan: “Ik heb alle losse nieuwsapps zoals Telegraaf, De Gelderlander en Nu.nl van mijn telefoon verwijderd en ik kijk nu gewoon één à twee keer per dag het journaal om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.”

3. Houd je bestaande routine

In deze toch wel bizarre tijd kan een routine je juist een fijne houvast bieden in plaats van een sleur waarmee het begrip vaak geassocieerd wordt. Maar hoe behoud je je gebruikelijke routine als je weet dat je nergens verwacht wordt? Annemie, sales manager: “Ten eerste, kleed jezelf en eventueel je kinderen ‘s ochtends direct aan. Hoe verleidelijk het ook is, ik kruip ‘s ochtends nooit in mijn pyjama achter mijn laptop. Ik denk dat het goed is om zoveel mogelijk je bestaande routine aan te houden, in mijn geval betekent dat: aankleden, ontbijten en op vaste tijden pauzeren.”

4. Zorg voor een opgeruimde omgeving

Vooral als je meer thuiswerkende huisgenoten hebt, kan het al snel een zooitje worden in huis. Mohammed: “Als je niet oppast ligt je tafel al snel vol met kabels en stapels papier.” Om al je werkspullen kwijt te kunnen in huis, is het handig om wat meer opbergmogelijkheden te creëren in je kamer, denk aan sorteerbakjes voor belangrijke documenten en laatjes waarin ‘s avonds alle laptops en draden weer opgeborgen kunnen worden. Deze laatste tip is misschien wel het meest cruciaal, want uiteindelijk is thuis de plek waar je tot rust moet komen na een hectische dag.

Kun je thuis wel wat opbergmogelijkheden en kantoorspullen gebruiken? Office Depot levert door de huidige omstandigheden ook aan huis. Op deze pagina lees je hoe je je huisadres kunt toevoegen in de Office Depot webshop.

Lees ook onze andere blogs ›

Hoe maak je van je keukentafel een fatsoenlijke werkplek?

Door het coronavirus werken Nederlanders massaal thuis. En dat is toch wel iets anders dan af en toe een dagje. Fulltime thuiswerken vraagt om een fatsoenlijke werkplek. Concreet betekent dit een plek waar je 40 uur per week kan werken zonder last te krijgen van je nek, schouders en rug. Ergonomie expert Gerard Paanakker van Office Depot geeft twee belangrijke basis tips voor het inrichten van een ergonomische thuiswerkplek.

Investeer in een bureaustoel

Misschien werk je, vooral als je sporadisch thuiswerkt, op een eetkamerstoel aan de keukentafel. Maar zelfs tijdens dit ene dagje thuiswerken kun je al houdingsklachten ontwikkelen. Kun je nagaan hoe groot die kans is als je voor langere tijd fulltime thuiswerkt, zoals nu het geval lijkt. Vaak is de reden ervan dat je thuiswerkplek niet is ingericht op je lengte en dus niet ergonomisch is.

Hoe voldoet je thuiswerkplek zoveel mogelijk aan de ergonomische richtlijnen? Gerard: “Ten eerste is het belangrijk dat je tafel niet te hoog is voor je. Als dat het geval is, werk je namelijk al snel met opgetrokken schouders en dat is de grote boosdoener voor nekklachten en spanningshoofdpijn. Als richtlijn kun je aanhouden dat je onderarmen tijdens het werken een hoek van 90 graden vormen ten op zichte van je schouders. Daarnaast is het een vereiste dat je je voeten plat op de grond kunt zetten terwijl je zit.”

Deze ergonomische houding kunnen veel mensen niet realiseren met hun eigen eettafelstoelen, omdat deze stoelen niet in hoogte verstelbaar zijn. Daarom kun je overwegen om een professionale bureaustoel aan te schaffen die je op de juiste hoogte kunt instellen. Hier vind je een overzicht van verschillende soorten bureaustoelen.

Als de aankoop van een bureaustoel budgettechnisch geen optie voor je is, dan kun je ook je bureaustoel van kantoor naar huis verplaatsen (mits je werkgever dit goed vindt uiteraard). Houd er wel rekening mee dat je tafel thuis misschien niet in hoogte verstelbaar is in tegenstelling tot de meeste bureaus op kantoor. Gerard: “Dit betekent dat de kleinere mensen onder ons een voetenbankje nodig hebben om hun voeten plat neer te kunnen zetten.”

Regel een extern beeldscherm of laptopstandaard

Eigenlijk is het af te raden om continu vanachter een laptop te werken in plaats van achter een losse monitor. Een laptopbeeldscherm heeft namelijk nooit de juiste positie, omdat deze aan je toetsenbord vastzit. Gerard: “Als je met een laptop werkt, ben je geneigd om naar voren te buigen waardoor je al snel last krijgt van je schouders. Het beste is om een extra beeldscherm, toetsenbord en muis te verbinden aan je laptop, zodat je je hoofd recht kunt houden terwijl je werkt.”

Lukt dit niet qua budget? Dan kun je ook een laptopstandaard aanschaffen in plaats van een los beeldscherm, zodat je laptopbeeldscherm een stuk hoger komt te staan, zie afbeelding. Zoals je op deze afbeelding ziet, staat het toetsenbord van je laptop nu schuin omhoog, dat typt wellicht niet zo fijn. Daarom moet je ook bij deze oplossing een los toetsenbord en aan losse muis aan je laptop koppelen. En de laatste tip: vraag ook je werkgever om hulp, want in principe ligt daar de verantwoordelijkheid voor het faciliteren van een gezonde thuiswerkplek.

Kun je bij het inrichten van je thuiswerkplek wel wat hulp gebruiken? Stuur dan een e-mail naar ergonomie expert Gerard Paanakker via Gerard.Paanakker@officedepot.eu. Gerard weet precies hoe je jouw (keukentafel)werkplek kunt omtoveren in een fijne werkplek waar het de komende weken prima toeven is.

Lees ook onze andere blogs ›

Maak jij je schuldig aan deze funeste kantoorhoudingen?

Het probleem van een verkeerde werkhouding, is dat je het zelf niet in de gaten hebt. Pas als je pijn in je nek krijgt of een slapend been, weet je: dit is niet goed. Maar dan is het kwaad al geschied, uiteraard.

Laten we eerst eens kijken welke verkeerde houdingen er zoal zijn.

1. De kleuter

Bij deze houding heb je een van je twee benen onder je billen geschoven. Het is een raadsel waarom deze houding wordt aangenomen, want het ziet er niet bepaald comfortabel uit. Maar wel cosy en informeel; vandaar dat we deze houding ook wel de kleuterpose noemen. Als we kijken naar wat deze houding doet voor je gezondheid, is deze sterk af te raden. Feitelijk wordt de bloedtoevoer van één been deels afgekneld, waardoor je na verloop van tijd een tintelend gevoel krijgt.

2. De snob

Vooral vrouwen maken zich schuldig aan deze houding tijdens het werken; de benen gekruist over elkaar. Hoewel deze pose er elegant uit kan zijn, belemmert ook deze houding de bloedtoevoer naar je benen. Daarnaast kan de houding leiden tot pijn in het onderste gedeelte van je rug.

3. Het omaatje

Dit is misschien wel de meest voorkomende houding onder kantoorwerkers; de voorover gebogen (ofwel bolle) rug. Vooral bij mensen die achter een laptop werken, zie je deze houding al snel ontstaan. De directe gevolgen zijn nek-of schouderpijn en als reactie daarop spanningshoofdpijn. Maar de lange termijn gevolgen zijn nog veel vervelender: de ontwikkeling van een bochel, onder de specialisten beter bekend als hyperkyfose.

4. De luie student

Tot slot hebben we de onderuitgezakte houding, in deze pose zit je niet met je billen achter tegen je stoelleuning, maar liggen deze ergens halverwege je stoelzitting. Hierdoor raak je alleen met je schouders je rugleuning. Deze houding veroorzaakt te veel spanning in je onderrug en schouders.

Deze vier verkeerde houdingen komen helaas regelmatig voor. Kijk maar eens rond in je kantoor.

Wat kunnen we eraan doen? Het lastige is: je wordt pas bewust van je slechte houding - in het gunstigste geval - als je pijn krijgt en dan ben je al te laat. Dit betekent dat het haast onmogelijk is om jezelf te beschermen tegen een slechte houding. Maar gelukkig kunnen we elkaar wel wijzen op een slechte houding.

De grote houding challenge

Daarom roepen we een nieuwe challenge in het leven: de-wijs-je-collega-op-een-slechte-houding-challenge. Hieronder lees je hoe het werkt:

Stap 1

Verspreid de slechte houdingen uit deze tekst op kantoor. Houd de nummering aan (van één tot en met vier).

Stap 2

Kijk eens rond in je kantoor, welke collega betrap je op een slechte houding?

Stap 3

Loop op deze collega af en zeg: ‘je zit als een … (kleuter, snob, oma, student), je moet koffie halen’.

Dit zijn drie-vliegen-in een klap: je onderbreekt de slechte houding van je collega, hij of zij gaat aan de wandel en jij krijgt koffie.

Lees ook onze andere blogs ›

Kantoor inrichten? Met deze 4 tips creëer je een aantrekkelijke werkplek

Het creëren van een aantrekkelijke werkplek hoeft niet gemoeid te gaan met flinke investeringen. Zelfs met minimale aanpassingen verhoog je het welzijn en geluk van je medewerkers. Met deze vier quick wins van furniture expert Annemijn Berings van Office Depot kom je al een heel eind.

1. Check de akoestiek in kantoor

Door de opkomst van kantoortuinen is een goede akoestiek vaak lastiger te realiseren. In een grote kantoortuin praten en bellen medewerkers vaak doorlopend. Al deze geluiden kunnen voor een overload aan prikkels zorgen. Annemijn: “Het is de uitdaging om te zorgen dat geluidsgolven niet alle kanten op schieten. Om de golven te breken kun je wat hoge banken van zacht materiaal in de ruimte plaatsen. Een bijkomend voordeel: je creëert zo ook een beschutte plek voor collega’s die willen overleggen. Daarnaast vind je tegenwoordig op de markt ook modern vormgegeven panelen voor aan het plafond of voor op de muur.”

2. Faciliteer verstelbaar meubilair

In de praktijk zie je dat niet elk kantoor beschikt over verstelbare bureaus. Mocht je kantoor statische bureaus hebben, kun je dat ondervangen door een in hoogte verstelbare bureaustoel en een voetenbankje. Toch blijft het meest ideale een in hoogte verstelbaar bureau, oftewel: een zit-sta bureau. Annemijn: “Je kunt dan een bureau zo instellen dat je medewerker met zijn voeten bij de grond komt en daarnaast faciliteer je staand werken. Hierdoor kunnen medewerkers hun werkhouding regelmatig afwisselen. Om de twee à drie uur van houding wisselen is het beste. Dit kan gemakkelijk met zo’n zit-sta bureau, maar ook wandelingen naar de printer of het koffiezetautomaat dragen hieraan bij.” Dit beaamt ook Matthijs Hesselink, hoogleraar bewegingswetenschappen van Universiteit Maastricht. Volgens hem moet je zorgen voor zoveel mogelijk onderbrekingen van de zittijd, een hardlooprondje in de avonduren compenseert een hele dag zitten op kantoor niet.
Bron.

3. Zorg voor voldoende daglicht

Hoe meer daglicht medewerkers zien, hoe beter. Houd hier met de inrichting van de werkplekken dan ook rekening mee. Annemijn: “Plaats bijvoorbeeld niet te veel tussenschotjes in een open ruimte, want dan bereikt het daglicht niet de middelste werkplekken. Hoewel je dit ook kunt ondervangen door lampen die daglicht nabootsen. Let er overigens op dat medewerkers geen last hebben van direct zonlicht op hun beeldscherm. Zorg voor een degelijke raambekleding of zonwering.”

4. Haal meer planten in kantoor

Dat de natuur een ontspannende en positieve werking heeft op mensen is niet nieuw, dit komt dan ook geregeld naar voren uit nieuwe studies. Uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research en het Leids onderzoeksinstituut Fytagoras blijkt bijvoorbeeld dat medewerkers een kantoorruimte met planten als aantrekkelijker ervaren en er een positievere gemoedstoestand van krijgen. Annemijn: “Met groen creëer je een huiselijke sfeer op kantoor en dat gevoel moet je niet onderschatten. Het is belangrijk dat medewerkers zich thuis en veilig voelen op het werk. En als organisatie laat je met mooie planten zien dat je investeert in een fijne plek voor je medewerkers. Impliciet zeg je hiermee dat je om je mensen geeft.”

Kun je hulp gebruiken met het (her)inrichten van je kantoor? Annemijn helpt je graag verder, stuur een mail naar annemijn.berings@officedepot.eu.

Lees ook onze andere blogs ›

Op kantoor werken we als de Koning en thuis als Quasimodo

Werk je regelmatig vanuit huis? En heb je nog geen goede voornemens voor 2020? Dan hebben wij er wel eentje voor jou: creëer een gezondere werkplek in huis. Ook al werk je maar één dag per week vanuit huis, een slechte werkhouding zorgt al snel voor klachten in je nek en schouders. En het gevolg op lange termijn is ook niet zo fraai, denk aan de alom bekende Quasimodo rug.

Werkgevers investeren doorgaans fors in ergonomische werkplekken, want zij weten dat voorkomen beter is dan genezen. Het gaat dus om preventie. Er is echter weinig zicht op hoe medewerkers thuis werken. En dat is risicovol aangezien we steeds massaler thuiswerken. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek werkte in 2018 meer dan een derde van alle werknemers regelmatig thuis. Het thuiswerken lijkt dus best ingeburgerd in ons land en dit maakt het belang van een goede thuiswerkplek extra belangrijk.

“Er is echter weinig zicht op hoe medewerkers thuis werken.”

Stoelen zonder armleuningen
Toch zie je in de praktijk dat thuiswerkers vaak al liggend op de bank hun laptop openklappen of aan een veel te hoge keukentafel werken. Alle ergonomische principes waarmee op kantoor rekening is gehouden, zijn bij de medewerkers thuis ver te zoeken.

Vanuit de ergonomie en arbo-inspectie zijn er bepaalde NEN-normen waaraan een werkplek moet voldoen, denk bijvoorbeeld aan een zitdiepte van 40 à 42 cm. Gerard Paanakker, Furniture specialist bij Office Depot zegt hierover: “De basis is eigenlijk veel simpeler. Zorg bijvoorbeeld voor een bureaustoel met armleuningen, dit klinkt heel basaal maar veel mensen hebben thuis stoelen zonder armleuningen. Als je op zo’n stoel zit terwijl je aan je laptop werkt, hangen je polsen af en kunnen je zenuwen bekneld raken, wat op lange termijn tintelende vingers en het carpaal tunnel syndroom kan veroorzaken.”

“Alle ergonomische principes waarmee op kantoor rekening is gehouden, zijn bij de medewerkers thuis ver te zoeken.”

Hoe hoort het dan wel?
Het meest ideale is een stoel met leuningen die je op hoogte kunt instellen. Maar als dat niet mogelijk is, dan volstaat een voetenbankje ook. Je moet je voeten in ieder geval plat op de grond kunnen zetten en je armen moeten in een hoek van 90 graden op je armleuningen rusten. Gerard: “Wat je in de praktijk vaak ziet, is dat mensen met hun onderarmen op de tafel leunen. Dan heb je eigenlijk al geen goede houding meer, want dan hang je met je schouders naar voren.” Je toetsenbord hoort op het randje van je bureau te liggen en de armleuningen horen op dezelfde hoogte als het werkblad. Het op elkaar afstemmen van je tafel en stoel is eigenlijk veel belangrijker dan het soort tafel of stoel waaraan je werkt.

Gerard: “Je kunt dus prima aan je oude keukentafel blijven werken als je je stoel erop afstemt. Als je bijvoorbeeld een keukenstoel hebt (met leuningen!), een kussentje in je rug en een voetenbankje, is dat al veel beter dan een nieuwe bureaustoel die niet goed op je lichaam is afgesteld. De meest optimale situatie is natuurlijk een goede ergonomische bureaustoel, die op je lichaam en werksituatie is afgesteld.”

“Wat je in de praktijk vaak ziet, is dat mensen met hun onderarmen op de tafel leunen. Dan heb je eigenlijk al geen goede houding meer”

De alom bekende bolle rug
De ergonomische randvoorwaarden voor een gezonde werkplek lijken vaak wat overdreven, maar we moeten de gevolgen niet onderschatten.

Uit de Kerncijfers Beroepsziekten 2019 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt namelijk dat aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, na psychische aandoeningen, zelfs de meest gemelde beroepsziekte is. Gerard: “Zo’n tien procent hiervan wordt veroorzaakt door computerwerk. Toch ondernemen we vaak pas actie als we klachten krijgen, zoals een pijnlijke nek of aanhoudende hoofdpijn. Maar de actie die we ondernemen bij deze klachten, is veelal symptoombestrijding zoals bezoekjes aan de fysiotherapeut. Dit helpt vaak maar tijdelijk, zolang onze werkhouding niet verandert, zal de pijn terugkomen. Het klinkt cliché, maar het is belangrijk om de bron aan te pakken: de werkplek dus.”

Dan hebben we nog het beeldscherm. Veel thuiswerkers werken op een laptop, dan heb je al een wat gebogen houding met een bolle rug. Kijk maar eens rond in wat koffietentjes. Het is bijna verbazingwekkend hoeveel mensen daar met gebogen rug over hun laptop hangen. Als dat voor een paar uurtjes is, is dat nog te overzien. Maar het is alsnog beter om thuis te werken en te investeren in een monitor. Die kun je tenminste op ooghoogte instellen, zodat je met een rechte rug en met ontspannen schouders kunt werken.

“Veel thuiswerkers werken op een laptop, dan heb je al een wat gebogen houding met een bolle rug.”

Het creëren van bewustwording rondom een gezonde werkhouding is misschien wel het lastigste bij medewerkers die regelmatig vanuit huis werken. De meeste werkgevers bekommeren zich immers niet om de werkplek thuis. Dit betekent dat het initiatief vaak vanuit de medewerker zelf moet komen om verbetering te realiseren.

Lees ook onze andere blogs ›

Oude wijsheid verlicht leiders bij Office Depot

Oude-wijsheid

De Boeddha heeft eens gezegd: "Het is beter om jezelf te veroveren dan duizend gevechten te winnen".

Dit gezegde heeft invloed op de aanpak van Office Depot Europe ten aanzien van trainingsmateriaal en -cursussen voor het management over het hele continent.

Louise Cunningham, een van de Learning & Development Officers van het bedrijf, heeft haar kennis van eeuwenoude filosofie, moderne psychologie en kwantumfysica gecombineerd om een geavanceerde training voor werknemers samen te stellen.

Haar referenties konden niet beter zijn. Louise heeft een jaar lang met boeddhistische monniken in een Thais klooster doorgebracht, waar ze geavanceerde meditatietechnieken leerde.

Haar trainingsaanpak richt zich op het concept van zelfreflectie en hoe inzicht in de manier waarop je denkt je nieuwe manieren van denken en leren biedt.

"Mijn aanpak is gericht op hoofdoorzaken," aldus Louise. "In plaats van een probleem op te lossen, kijken we waarom we ons zo voelen of waarom we op een bepaalde manier reageren. Zodra mensen de hoofdoorzaak begrijpen, kunnen ze ook begrijpen hoe ze het probleem kunnen oplossen."

Een goed voorbeeld is een conflictoplossingstraining, waarbij deelnemers worden uitgenodigd om een sessie te beginnen met een diepe zelfreflectie, om te begrijpen wat ze vinden van conflicten en waarom.

"Wat ik van het boeddhisme en de meditatie heb geleerd, is dat het in de kern gaat om het controleren van de geest", aldus Louise.

"Als je de controle hebt over de geest, kun je emoties beheersen, en dat betekent dat je je gedrag kunt beheersen."

"Deze manier van denken en werken is perfect toe te passen in het bedrijfsleven. Alles wat we in onze functies doen, heeft een positief of negatief effect. We hebben het vermogen om onszelf te controleren en daarmee de impact die we hebben."

Louise heeft zelfreflectie ingebouwd in online en offline leren. Een van de eerste dingen die worden verwacht van deelnemers tijdens een cursus emotionele intelligentie, is het invullen van een zelfreflectie-vragenlijst die Louise heeft ontwikkeld.

"Het werkblad voor zelfbeoordeling genereert een rapport waarin je sterke en zwakke punten worden weergegeven, bekeken vanuit het gebied van emotionele intelligentie," vertelt ze.

"In onze leiderschapscursus vraag ik de mensen eerst om emotionele intelligentie te begrijpen, te begrijpen wat hun emoties triggert en waarom ze zich voelen zoals ze zich voelen. Dit leidt tot inzicht in hoe zij kunnen voorkomen dat deze emoties hun productiviteit beïnvloeden en daardoor de winst van het bedrijf!"

"Het gaat erom dat mensen de positie van empowerment in gaan nemen."

Door het succes van het systeem van Louise zijn haar cursussen zeer populair bij Office Depot Europe.

Richard Young, Manager Digital Experience (Europa) bij Office Depot: "Ik kan Louise niet genoeg aanbevelen, ze is een fantastische bedrijfstrainer en coach. Ik heb deelgenomen aan diverse trainings- en ontwikkelsessies van Louise, waaronder conflictmanagement, emotionele intelligentie, mind-mapping en personal branding. Deze waren allemaal zeer plezierig en nuttig voor mij en de groep."

"De voortdurend hoge opkomst bij dergelijke sessies bewijst de hoge kwaliteit ervan. Een aantal van mijn collega's, op verschillende niveaus in het bedrijf, heeft aangegeven hoe geweldig het ontwerp, de voorbereiding, de inhoud en de overdracht van de cursussen van Louise zijn."

Naast conflictmanagement en leiderschap richt Louise zich ook op het stellen van doelen, waarbij het gaat om het omgaan met angst, stress en depressie.

Louise zei: "We moeten kijken waarom we denken dat we iets niet zullen bereiken. Wat is de hoofdoorzaak daarvan? Ik vraag mensen om hun persoonlijke missieverklaring te identificeren - zonder een missieverklaring weten we niet wat we hier moeten doen."

"Als je het verkeerde leven leidt, werkt het niet. We hebben allemaal talenten. Wanneer je daar gebruik van maakt en dat de basis van je leven vormt, brengt het je in evenwicht. Het maakt korte metten met je persoonlijke conflict. Het gaat om het begrijpen van jezelf."

Louise zei dat ze van mening is dat de toekomst van haar aanpak kan bijdragen aan het creëren van meer samenwerkende culturen, waarin mensen kijken naar wat hen bij elkaar brengt in plaats van wat hen verdeelt.

Ze zei: "Het gaat erom mensen te laten beseffen dat ze meer controle hebben over hun leven en dat ze proactiever worden in het creëren van het leven dat ze graag willen leiden."

“Er is zeker een verschuiving gaande naar een meer reflecterende manier van denken in de zakenwereld. Het is nog niet zo ver, maar we zijn veel verder dan vijf jaar geleden, en het heeft zeker een positieve invloed op collega's van Office Depot."

De cursussen die Louise in het Verenigd Koninkrijk heeft gegeven, zijn I-lead, Management Essentials, Accelerated Coaching, Conflict Management, Personal Branding, Mind Mapping, Change Management, Emotional Intelligence niveau 1 en 2, Influencing With Impact, Resilience Training, Setting and Achieving Effective Goals (videoworkshop).

Naast de tijd in Thailand heeft Louise jaren ervaring opgedaan met yoga, meditatie, holistische therapieën en natuurlijke geneesmiddelen, waarbij ze op zoek ging naar hoofdoorzaken en oplossingen voor veel uitdagingen van het leven.

Lees ook onze andere blogs ›

Office Depot lanceert nieuwe campagne om het milieu te verbeteren

CSR

Office Depot heeft een nieuwe campagne gelanceerd om haar milieukenmerken te verbeteren.

Als een van de toonaangevende aanbieders van oplossingen voor de werkplek, heeft Office Depot als missie het verminderen van haar koolstofvoetafdruk, het verbeteren van haar duurzaamheid en het verrichten van werk in haar gemeenschappen om de lokale bevolking te ondersteunen via vrijwilligerswerk en geldinzameling.

Bekijk onze Boek voor MVO voor meer informatie.

Lees ook onze andere blogs ›